Ashton Carter heeft jarenlange ervaring op het Pentagon
NOS Nieuws

Obama heeft nieuwe defensieminister op het oog

President Obama gaat waarschijnlijk Ashton Carter voordragen als nieuwe Amerikaanse minister van Defensie. Dat melden diverse Amerikaanse media. Carter moet de opvolger worden van de ontslagen Chuck Hagel. Die moest vorige week opstappen omdat hij in de ogen van Obama ongeschikt was om de strijd tegen IS in Syrië en Irak te leiden.

De 60-jarige Carter is volgens The Washington Post een grote onbekende buiten Washington, maar iedereen op het Pentagon, het ministerie van Defensie, kent hem wel. Hij was jarenlang de nummer twee op defensie. Vorig jaar stapte Carter onverwacht op, naar verluidt omdat hij niet kon opschieten met Chuck Hagel die een jaar eerder door Obama was benoemd als minister.

Politiek handwerk

Carter staat voor de opdracht om bezuinigingen op het Pentagon door te voeren. Daarnaast moet hij de bestrijding van IS in Syrië en Irak ter hand gaan nemen. Obama heeft veel kritiek gekregen dat hij dat niet voortvarend genoeg doet.

Beide taken zullen niet gemakkelijk worden voor Carter, die weliswaar goed weet hoe het Pentagon werkt, maar veel minder thuis is in het politieke handwerk in het Congres. Daar hebben de Republikeinen sinds de verkiezingen van begin november de macht.

De Senaat moet de benoeming van Carter overigens nog goedkeuren. Naar verwachting levert dat geen probleem op.

Vietnam-oorlog

Carter, die ook een academische loopbaan heeft, wordt de eerste Amerikaanse minister van Defensie die volwassen is geworden na de Vietnam-oorlog, nog altijd een belangrijk ijkpunt in de Amerikaanse defensie-psyche. Een uniform heeft hij nooit gedragen, hij werd volwassen na de afschaffing van de dienstplicht.

Wel heeft hij een lange geschiedenis bij het ministerie. De afgestudeerde theoretisch natuurkundige werd in 1981 adviseur voor Amerika's nucleaire arsenaal. Daarna volgde een reeks van functies en de laatste jaren was hij tweede man op Defensie. Door zijn lange staat van dienst wordt Carter alom gerespecteerd, door zowel het personeel van het Pentagon als de militaire leiding van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl