339 leden stemden voor en 151 tegen
NOS Nieuws

Frans parlement wil erkenning Palestijnse staat

Het Franse parlement heeft een resolutie aangenomen waarin het de regering oproept om de Palestijnse staat te erkennen. Een ruime meerderheid was voor.

De resolutie is niet bindend, maar wordt gezien als een symbolische stap. De Franse regering heeft al gezegd niet direct over te gaan tot erkenning.

VN

Het kabinet is in principe wel voorstander van een Palestijnse staat, maar vindt dat erkenning het sluitstuk moet zijn van diplomatiek overleg bij de Verenigde Naties. "Frankrijk heeft een permanente zetel in de Veiligheidsraad en kan dus invloed uitoefenen op die onderhandelingen", zegt correspondent Ron Linker.

Eerder stemden het Britse en het Spaanse parlement al in een soortgelijke symbolische stemming voor erkenning. Zweden was in oktober het eerste grote Europese land dat de Palestijnse staat formeel erkende.

Joden

Het Franse besluit voegt een nieuwe dimensie toe, zegt Ron Linker. Frankrijk heeft binnen Europa de grootste gemeenschap van Joden.

Op erkenning van de Palestijnse staat is in Frankrijk felle kritiek. Sommige tegenstanders in het parlement vergeleken de Palestijnse organisatie Hamas met de terreurbeweging Islamitische Staat. Zo'n beweging moet je niet belonen met een eigen staat, stelden ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl