Yahya Hussin vindt de term 'gematigde' moslim beledigend

De 'Happy Dutch Muslims'

De 26-jarige Yahya Hussin is geneeskundestudent en loopt coschappen bij een huisartsenpraktijk. "Mensen zouden mij een gematigde moslim noemen", zegt hij. "Maar ik vind dat beledigend. Hoezo 'gematigd'? Ik ben niet extremistisch in mijn gedachten, natuurlijk niet. Ik ben gewoon moslim, ik ben gewoon mens, ik ben gewoon Nederlands."

Samen met een aantal andere jonge moslims is Hussin te zien in de videoclip ‘Happy Dutch Muslims’. Anne Dijk, een bekeerde domineesdochter, nam het initiatief tot de clip. "Een van de doelen van het filmpje is de diversiteit van moslims in Nederland te laten zien. Dat zijn vrouwen met lange hoofddoeken, korte hoofddoeken, zonder hoofddoeken. Mannen met lange baarden, korte baarden, zonder baarden. Happy Dutch Muslims."

Die term bevat geen tegenspraak in zich, vindt Dijk. "We zijn hier gewoon, we zijn Nederlands, we zijn moslim en we zijn blij en dat is prima."

Anne Dijk nam het initiatief tot de clip 'Happy Dutch Muslims'

Hussin vindt dat Nederlandse moslims niet echt een stem in de media hebben. "Daar moeten wij zelf voor zorgen. We moeten onszelf profileren binnen de maatschappij. Maar daar moet ook ruimte voor zijn." Hij wijst op het feit dat de clip 'Happy Dutch Muslims’ geen enkele aandacht kreeg in de landelijke pers. "Als het 'angry' moslims zou zijn, dan was het overal op het nieuws geweest. En dat zegt genoeg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl