Protestbijeenkomst van de conservatieve beweging Hizbut Tahrir

Protest tegen anti-radicaliseringsbeleid

De conservatieve beweging Hizbut Tahrir houdt een protestbijeenkomst, verslaggever Jan Eikelboom is erbij. Aanleiding voor het protest is het anti-radicaliseringsbeleid van de Nederlandse regering. Daarmee wordt volgens de beweging alle moslims in de beklaagdenbank gezet.

"Er zijn oproepen tot het verbieden van de gezichtssluier, het ritueel slachten van dieren, het verplicht handen schudden, acceptatie van homofilie", luidt een toespraak op de bijeenkomst. "Moslims worden in de gaten gehouden. Gemonitord en bespioneerd. Paspoorten afgepakt. Moslims worden beticht van radicalisering en extremisme, en dat ze niet willen samenleven. De niet moslims worden tegen de moslims opgezet. En wat is het resultaat? Het resultaat is dat de niet-moslims het geen prettig samenleven meer vinden en dat de moslims zich niet eens meer veilig voelen in Nederland."

Kritiek op 'kliklijn'

Okay Pala, woordvoerder van de Nederlandse tak van Hizbut Tahrir, heeft kritiek op het idee van een ‘kliklijn’, waar mensen radicalisering kunnen melden. De kliklijn is een van de maatregelen die het kabinet overweegt om radicalisering tegen te gaan. "Wat is een geradicaliseerde moslim?", vraagt Pala zich af. "Ben ik een geradicaliseerde moslim omdat ik een baardje heb, of mijn vrouw omdat zij een hijaab (lange hoofddoek, red.) heeft? Het is een containerbegrip waar je alles in kan zetten."

Okay Pala leidt de Nederlandse tak van Hizbut Tahrir

Hizbut Tahrir wordt in sommige landen beschouwd als een terroristische groepering. In Pakistan en Duitsland is de organisatie verboden. Zelf ontkent de beweging geweld te propageren. Ook zegt zij de praktijken van IS af te keuren.

De organisatie werd in 1953 opgericht door de Palestijnse wetenschapper Taqiuddin al-Nabhani. De beweging zou inmiddels actief zijn in 45 landen en zou een miljoen leden hebben. Hizbut Tahrir ziet zichzelf niet als religieuze beweging, maar als politieke partij. De ideologie van de partij is de islam.

Geen westerse bemoeienis

Het doel van Hizbut Tahrir is de vestiging van een kalifaat, waarbinnen de islamitische wetgeving (sharia) geldt en de leiding in handen ligt van een gekozen kalief. De organisatie is anti-democratisch, sterk anti-zionistisch en stelt dat het Westen geen recht heeft zich te bemoeien met islamitische landen.

Okay Pala leidt de Nederlandse tak van Hizbut Tahrir. CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma weigerde enkele weken geleden met Pala in debat te gaan. Buma vindt dat de organisatie moet worden verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl