De voorlopige teruggaaf over 2015 kan schrikken zijn
NOS Nieuws

Tegenvaller voor ouders die alimentatie betalen

Voor sommige alimentatie-betalende ouders is het even schrikken als ze de brief van de Belastingdienst krijgen met de voorlopige teruggaaf 2015. Ze krijgen fors minder terug en gaan er daardoor soms tot 300 euro netto per maand op achteruit.

De daling komt doordat de kinderalimentatie per 1 januari 2015 niet langer fiscaal aftrekbaar is. Eerder viel de alimentatie in bepaalde gevallen onder de 'buitengewone lastenaftrek'.

Honderdduizenden Nederlanders betalen kinderalimentatie.

Slechte communicatie

"Het hakt er nogal in", zegt Erik Heuver. Hij kreeg vorige week bericht van de Belastingdienst en gaat er per maand 100 tot 200 euro netto op achteruit.

Hij vindt dat de Belastingdienst beter had moet communiceren. "Ik heb geen brief gekregen, geen advertentie gezien."

'Kinderalimentatie niet langer fiscaal aftrekbaar'

Scheidingsadviseur Paul Vilain van de Scheidingsplanner krijgt er steeds meer vragen over. "We adviseren mensen om met hun ex om tafel te gaan om samen tot een lagere alimentatie te komen."

De alimentatieontvanger krijgt namelijk vanaf 1 januari 2015 een hoger kindgebonden budget. Met dat bedrag zou de betalende ouder kunnen worden gecompenseerd door de alimentatie te verlagen. Als de exen er samen niet uit komen, kan een alimentatiebetaler bij de rechter om een lager bedrag vragen.

Gunstiger

Als de gang naar de rechter wordt gemaakt, kan het zelfs gunstiger uitpakken voor de alimentatiebetaler, zegt voorzitter Rob van Coolwijk van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). "Dat komt doordat de kinderalimentatie deels kan worden ingevuld met het stijgende kindgebonden budget dat de alimentatieontvanger krijgt. En dan hoeft de alimentatieplichtige minder te betalen."

Volgens Van Coolwijk kan de alimentatie-ontvanger er zelfs op achteruit gaan. "De alleenstaande ouderaftrek verdwijnt ook. En eigenlijk was het stijgende kindgebonden budget bedoeld ter compensatie. Maar als dat nu wordt gebruikt om de alimentatiebetaler te compenseren, betaalt de alimentatie-ontvanger alsnog de rekening."

Nieuw bedrag

Ook Erik Heuver heeft zijn ex op de hoogte gebracht. Hover: "We moeten maar een nieuw bedrag afspreken. Ik heb het gisteren verteld, dus ik weet nog niet hoe ze daar op reageert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl