Greenpeace voerde eerder acties tegen de kolencentrale op de Maasvlakte
NOS Nieuws

Greenpeace sceptisch over besluit E.on

"Wij zullen E.on pas feliciteren als de kolencentrale op de Maasvlakte niet opengaat." Dat zegt Greenpeace in reactie op het nieuws dat energiebedrijf E.on volledig overstapt op groene energie.

Het Duitse energiebedrijf E.on stopt zijn kolen- en kerncentrales in een aparte bv en brengt die naar de beurs. De opbrengst van de verkoop gaat deels naar aandeelhouders als winstuitkering.

Willem Wissekerke, Greenpeace-campagneleider Klimaat en Energie, is echter sceptisch. In zijn ogen gaat het hier om een splitsing. "E.on creëert een anoniem bedrijf voor kolen- en kernenergie en kan daarmee dus verdergaan met kolen. Je creëert in die zin bedrijven met grote tegengestelde belangen."

Positief is volgens Wissekerke wel dat 4,5 miljard euro wordt afgeschreven op fossiele energie. Dat is een teken aan de wand dat duurzame energie aan het doorbreken is in Europa, zegt hij. Ook is het volgens Wissekerke goed dat een splitsing binnen energiebedrijven in een groene tak en een niet-duurzame tak hun lobbykracht vermindert. "Als ze wel invloed hebben, zullen ze dat gebruiken voor vergroening."

Verrassing

Het besluit van E.on kwam voor E.on Nederland als een verrassing. Pas gisteravond laat hoorde de woordvoerder ervan. Hij noemt het een stoere beslissing.

Dit omdat het imago van E.on in Nederland volgens hem tot nu toe vooral fossiel (olie, gas) is, terwijl het bedrijf in landen als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië juist bezig is met windenergie. Ook is het bedrijf volgens de woordvoerder bezig met getijdenenergie en het zoeken naar mogelijkheden voor de opslag van energie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl