Teruggekeerde Nederlandse jihadisten lopen het risico veroordeeld te worden
NOS Nieuws

Ook andere Syriëgangers riskeren nu celstraf

De veroordeling van Maher H. heeft gevolgen voor andere teruggekeerde Syriëgangers. Volgens de rechtbank in Den Haag is het Nederlands strafrecht van toepassing op de burgeroorlog in Syrië. En dat betekent dat deelname aan een gewapend conflict in Syrië strafbaar is.

Dat geldt volgens de rechters overigens niet alleen voor degenen die zich aansluiten bij jihadistische groeperingen. Het is bekend dat verschillende Nederlandse Koerden meevechten in Koerdische gewapende groepen tegen IS. Ook niet-Koerdische Nederlanders, onder wie enkele leden van de motorclub No Surrender, hebben zich bij Koerdische strijdgroepen aangesloten.

Bewijs niet nodig

Dat niet vast is komen te staan wat H. in Syrië heeft gedaan en of hij ook daadwerkelijk mensen heeft gedood, is geen beletsel voor een veroordeling, vindt de rechtbank. Door zich alleen al aan te sluiten bij een jihadistische strijdgroep maakte H. zich schuldig aan het voorbereiden van moord of doodslag met een terroristisch oogmerk.

Bewijs van deelname aan gevechten is dan niet meer nodig. Juist dit was een mogelijk probleem voor het Openbaar Ministerie (OM). Immers het is vrijwel onmogelijk om ter plaatste onderzoek te doen. Het OM moet het hebben van foto's en filmpjes op internet, onderschepte berichten en getuigenverklaringen.

Gemengde gevoelens

"Laat duidelijk zijn dat de veroordeling van de eerste teruggekeerde Syriëganger natuurlijk een groot succes is voor het Openbaar Ministerie", zegt OM-woordvoerder Wouter Bos. "De strafoplegging is conform de eis, dus met dat vonnis zijn we in ieder geval dik tevreden."

Met de vrijspraak van Mahers echtgenote is het OM niet blij, zegt Bos. "De rechtbank heeft in grote lijnen uitgelegd waarom ze tot vrijspraak zijn gekomen. Daar zitten punten in waar wij nadrukkelijk anders over denken, dus het is goed mogelijk dat we die aan een hoge rechter zullen voorleggen."

Risico

Inmiddels zijn meer dan dertig Syriëgangers naar Nederland teruggekeerd. Zij lopen nu allemaal het risico op vervolging. Tegen de meesten van hen loopt al een strafrechtelijk onderzoek.

De rechtbank sprak in zijn vonnis de wens uit dat de veroordeling van H. afschrikwekkend werkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl