Winkelende Russen in het warenhuis Gum in Moskou
NOS Nieuws

Rusland zucht onder roebel en olie

Rusland zit in zwaar financieel en economisch weer en dat weer verslechtert met de dag. Naast de economische en financiële sancties van het Westen vanwege de rol in Oekraïne, heeft Rusland steeds meer last van de dalende olieprijs. De Russische roebel verliest daardoor gestaag aan waarde en maakte vandaag een soort snoekduik.

De roebel verloor vanmorgen meer dan 4 procent. Vorige week daalde de munt al 15 procent. In amper vier maanden tijd heeft de roebel meer dan 40 procent aan waarde ingeboet.

De Russen voelen het duidelijk in de portemonnee. Een goedkopere roebel maakt de import duurder, de sancties maken levensmiddelen schaarser en dat drijft de inflatie op.

'Olie kun je niet eten'

De sancties en de dalende olieprijs kosten volgens de minister van Financiën Siluanov de Russische staat inmiddels 130 tot 140 miljard dollar per jaar. Elke dollar dat de olieprijs daalt, zakken de olie-inkomsten met nog eens 2 miljard dollar op jaarbasis. Olie is goed voor ongeveer 40 procent van de inkomsten van de staat.

De olieprijs daalde vanmorgen verder naar 67 dollar. Sinds de zomer ligt de prijs inmiddels 30 tot 40 procent lager. "Rusland krijgt wel harde dollars voor zijn olie en een zwakke roebel levert dus wel meer roebels per dollar op, maar het land verdient er gewoon flink minder aan", zegt NOS-economieredacteur André Meinema. "En olie kun je niet eten."

Vierkant

De verzwakte Russische financiële positie doet ook de rente op Russische staatsleningen stijgen en dus nemen de financieringskosten fors toe. De rente op een tienjaarslening bedraagt bijna 11 procent. Ter vergelijking: voor een Nederlandse staatslening van tien jaar bedraagt de rente momenteel slechts 0,8 procent.

Ondertussen blijven de meeste Russen vierkant achter president Poetin staan. Russen staan er ook om bekend dat ze een stootje kunnen hebben en gewend zijn om de broekriem aan te halen. De daling van de roebel wordt uitgelegd als speculatie tegen Rusland maar eigenlijk ook als een goede zaak, omdat je nu veel meer roebels voor een dollar krijgt.

Alleen in het bedrijfsleven wordt gemopperd, zij het zachtjes, om het Kremlin niet voor het hoofd te stoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl