De energiecentrale van E.on op de Maasvlakte

Energiebedrijf E.on wil kolencentrales kwijt

Het Duitse energiebedrijf E.on gaat de kolen-, gas- en kerncentrales verkopen en zich helemaal toeleggen op de productie van groene en duurzame stroom. Op de kolen- en kerncentrales wordt om te beginnen 4,5 miljard euro afgeschreven.

Vervolgens worden de centrales in een aparte bv ondergebracht en in 2016 naar de beurs gebracht. De opbrengst van de verkoop gaat deels naar aandeelhouders als winstuitkering. Het belang in de dochter zal E.on na de beursgang geleidelijk aan afbouwen.

Volgens voorzitter van de Raad van commissarissen Werner Wenning vereisen de dramatische veranderingen op de internationale energiemarkt, de technologische ontwikkelingen, en de steeds meer eisende consument een radicaal nieuw begin.

Wind en zon

Door de snelle opkomst van schone en gesubsidieerde wind- en zonne-energie zijn de stroomprijzen gedaald. Ook de mildere winters en de zwakke economie in Europa drukken de energieconsumptie en de prijzen. Daardoor is de winst van E.on in de laatste drie kwartalen gedaald. Daarnaast kampt E.on met een schuld van 31 miljard euro.

Bij de af te stoten centrales werken ongeveer 20.000 mensen. Bij E.on werken in totaal 60.000 mensen. E.on is een van de grootste energiebedrijven ter wereld, actief in 30 landen en met een jaaromzet van meer dan 120 miljard euro. Naast kolen- en gascentrales is de energiereus ook eigenaar van zes kerncentrales.

In Nederland is het bedrijf sinds 2000 actief toen het Elektriciteitsbedrijf Zuid-Holland (EZH) kocht. E.on is een van de grootste leveranciers van energie aan het Nederlandse bedrijfsleven.

Op de Rotterdamse Maasvlakte bouwt E.on een kolengestookte elektriciteitscentrale op hetzelfde terrein als een bestaande E.on-centrale.

E.on doet afstand van kolendivisie
'Het gaat E.on niet om het milieu, maar om het geld'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl