Negatieve marktontwikkelingen zijn in de test doorgerekend.
NOS Nieuws

Verzekeraars zakken voor stresstest

Een aantal Nederlandse verzekeraars is gezakt voor de Europese stresstest voor verzekeringen. Dat blijkt uit een analyse van toezichthouder EIOPA, op basis van cijfers uit 2013. Volgens een woordvoerder van De Nederlandse Bank betekent dat niet per definitie dat ze nu ook niet aan de inmiddels aangepaste normen voldoen.

De test is bedoeld om te kijken of verzekeraars bij ongunstige marktontwikkelingen en langdurige lage rentes overeind blijven.

De meeste Europese verzekeraars voldoen wel aan die normen. Ook de Nederlandse verzekeraars voldoen gemiddeld wel aan de eisen. Welke verzekeraars dat niet doen is niet bekend gemaakt. De Nederlandse Bank laat ook niet weten om welke verzekeraars het gaat en of de situatie inmiddels verbeterd is.

Oorzaak

De reden dat Nederlandse verzekeraars niet allemaal voldoen zou onder meer te maken hebben met de langlopende verplichtingen, waar kortdurende beleggingen tegenover staan. De Nederlandse Bank is in gesprek met de verzekeraars over de uitslagen. De toezichthouder verwacht dat de verzekeraars voldoende maatregelen treffen om op tijd de problemen aan te pakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl