NOS SportAangepast

Brandt houdt Nijhuis van goud af

Moniek Nijhuis is er op de EK kortebaan zwemmen in Eindhoven niet in geslaagd haar Europese titel op de 50 meter schoolslag te prolongeren. Onze landgenote moest het met een tijd van 35,45 afleggen tegen de Duitse Dorothea Brandt.

Tessa Brouwer, die als derde de finale bereikte, greep net naast een medaille. De 19-jarige zwemester moest met de vierde plaats genoegen nemen. Met 30,78 kwam ze 0,23 tekort voor een medaille.

"Ik mis op een paar honderdsten het goud. Dat is natuurlijk jammer, maar goud en brons had ik al, dus nu heb ik alle kleuren", lachte Nijhuis, die Nederland zijn 100ste medaille op een EK kortebaan bezorgde. "Dat is toch wel speciaal. Bovendien heb ik mijn snelste tijd ooit in een gewoon pak gezwommen vandaag."

Kromowidjojo, Heemskerk

Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk wisten zich met groot gemak te plaatsen voor de finale van de 100 meter vrije slag. Beide Nederlandsen wonnen afgetekend hun halve finale in een tijd van respectievelijk 51,94 en 52,08.

Aangezien de nummer drie, de Duitse Daniel Scheiber, meer dan een seconde moest toegeven op onze landgenotes, lijkt het goud en zilver Nederland vrijdag in de finale niet te kunnen ontgaan.

"Het lijkt hier wel een NK", verklaarde Heemskerk na afloop. "Maar ik kijk er naar uit om vrijdag tegen Ranomi in de finale te zwemmen."

Inge Dekker (derde in 52,85) en Ilse Kraaijeveld (dertiende in 54,75) strandden 's ochtends al in de series omdat maar twee zwemsters per land de halve finales mochten zwemmen.

Sharon van Rouwendaal en Wendy van der Zanden verzekerden zich op de 100 rug van de halve finales. Van Rouwendaal zette met 59,04 de derde tijd neer en Van der Zanden werd met 59,24 zesde.

Goud Jakabos, Verraszto

Zsuzsanna Jakabos veroverde goud op de 200 meter vlinderslag. De Hongaarse bleef met een tijd van 2.05,58 de Italiaansen Alessia Polieri en Caterina Giacchetti ruim voor.

Op de 200 meter wisselslag pakte Evelyn Verraszto zoals verwacht de Europese titel. De Hongaarse was met een tijd van 2.07,06 een klasse apart. De Belgische Kimberly Buys pakte zilver op meer dan drie seconden van de winnares.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl