Michael de Leeuw en Tjaronn Chery (rechts)

Groningen bezorgt Twente zeldzame thuisnederlaag

FC Twente heeft tegen een bij vlagen sterk spelend FC Groningen een verrassende thuisnederlaag geleden: 1-2. De Tukkers waren voor eigen publiek 27 wedstrijden op rij ongeslagen gebleven.

Na een levendige, gelijk opgaande openingsfase bouwde Twente een overwicht op. De ploeg dacht rustig op zoek te gaan naar de openingstreffer, maar dat liep helemaal anders.

Groningen had met mooie combinaties al een paar waarschuwingssignalen afgegeven (zo dook Jarchinio Antonia alleen op voor doelman Nick Marsman, die met moeite redding bracht) en na een kleine twintig minuten sloegen de bezoekers toe. Bij een messcherpe counter leverde Antonia een perfecte voorzet af, die door Michael de Leeuw met een mooie duik tegen de touwen werd gekopt.

Marsman in de fout

De tweede Groningse treffer kwam voor 99 procent op het conto van Marsman. De Twente-doelman liet een niet al te lastige vrije trap van Tjaronn Chery knullig door zijn handen glippen. Bij Twente was daarna de spirit weg. Kansen werden niet gecreëerd en vlak voor rust was Groningen met opnieuw een mooie counter dicht bij de 0-3. Danny Hoesen kreeg de bal net niet over Marsman gelobd.

Twente voerde na rust het tempo en de druk op en FC Groningen kwam er minder vaak uit. Toch bleven kansen voor de thuisploeg schaars. Kyle Ebecilio kreeg de bal met wat geluk voor de voeten, kon uithalen, maar schoot ruim naast en daar bleef het lange tijd bij.

De Groningse defensie, onder aanvoering van de sterk spelende Eric Botteghin, bleef moeiteloos overeind. De bezoekers kregen zelfs de beste kans: Mimoun Mahi ging alleen op het doel af, maar legde de bal af in plaats van te scoren.

Rood Hoesen na aanslag

Na een donkerrode kaart voor Danny Hoesen, die een aanslag pleegde op de enkel van Cuco Martina, moest FC Groningen met tien man de laatste tien minuten in. Het was nu pompen of verzuipen voor de noordelingen en twee minuten voor tijd liepen ze toch averij op. Andreas Bjelland kopte de bal door op Luc Castaignos, die van dichtbij hard raak schoot.

Het werd in de laatste minuten nog hectisch in het Groningse strafschopgebied, maar de drie punten bleven droog.

De laatste thuisnederlaag van FC Twente was op 10 maart 2013, toen Vitesse in de Grolsch Veste met 1-0 te sterk was.