PEC Zwolle viert de eerste treffer

Klinkende zege PEC bij Excelsior

PEC Zwolle heeft zich een klinkende 5-0 overwinning geboekt bij Excelsior, dat zijn eerste thuisnederlaag van het seizoen leed. Het was de grootste uitzege in de eredivisiehistorie van de Zwollenaren, die dit seizoen op vreemde bodem nog maar een keer eerder hadden gewonnen (bij FC Dordrecht).

Binnen een half uur had Zwolle het duel al beslist door drie keer te scoren. Na de openingstreffer van Stef Nijland uit een voorzet van Joey Lukoki, was Adil Auassar nog dicht bij de gelijkmaker (zijn schot ging naast), maar daarna voerde PEC de score op Woudestein snel op.

Nijland had ook een aandeel in de tweede treffer. Na zijn mislukte omhaal belandde de bal voor de voeten van Mustafa Saymak, die van dichtbij doelman Gino Coutinho passeerde. Twee minuten later was het weer raak toen Ryan Thomas een rush afrondde met een steekpass op Jesper Drost, die beheerst scoorde.

In het vervolg van de eerste helft nam PEC gas terug en loerde het op de counter. Bij een daarvan had Thomas bijna succes, maar zijn afstandsschot zeilde over de lat. Aan de andere kant claimde Excelsior vergeefs een strafschop bij vermeend hands van Trent Sainsbury en zag Ben Rienstra een schot van afstand over gaan.

Grootste uitzege Zwolle

Na de rust voerden de Zwollenaren de score met speels gemak op. Nijland krulde de bal prachtig langs doelman Coutinho in de verre hoek en Saymak schoot van afstand prachtig raak.

Zwolle won in de eredivisie twee keer eerder met vijf goals verschil, maar dat gebeurde steeds op eigen veld: 5-0 tegen Roda JC (22 januari 1983) en 6-1 tegen ADO Den Haag (20 oktober 2013). Buiten Zwolle was nooit met meer dan vier treffers verschil gewonnen. Dat gebeurde voor het laatst op 17 augustus vorig jaar: 5-1 bij NEC.