Honderdduizenden vaccins teruggehaald na berichten over sterfgevallen
NOS Nieuws

Onrust in Italië rond griepvaccin

In Italië is grote onrust ontstaan rond een gangbaar griepvaccin. De afgelopen tijd zouden twaalf veelal oudere mensen zijn overleden nadat ze een griepprik hadden gekregen.

Niets is bewezen, maar er worden op grote schaal voorzorgsmaatregelen genomen. Het Italiaanse agentschap voor geneesmiddelen AIFA heeft 475.000 doses van het vaccin Fluad teruggehaald en doet uitgebreid onderzoek.

AIFA denkt overigens niet dat er iets aan de hand is. Als er nu iemand sterft na een vaccinatie wordt in de pers onmiddellijk een link gelegd met de griepprik zonder dat er ook maar iets is bewezen, zegt het agentschap.

Oudere mensen

De twaalf 'verdachte' doden zijn allemaal ouder dan 69. Van de 1800 Italianen die per dag overlijden, zijn er 1600 bejaard. De helft daarvan heeft een griepprik gekregen. Als er dus echt iets mis was met het vaccin, waren er al veel meer mensen overleden, stelt een AIFA-woordvoerder.

Het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid zegt ook dat er nog geen enkel bewijs is dat er iets mis is met het vaccin. De eerste onderzoeksresultaten zijn allemaal negatief. Daarom heeft het ministerie ook nog geen maatregelen genomen.

De fabrikant van het griepvaccin, het Zwitserse bedrijf Novartis, zegt dat er niets aan de hand is. In Nederland wordt het vaccin niet gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl