NOS Nieuws

Vogelgriep Zoeterwoude is vijfde uitbraak

  • ANP
    Ook een besmet eendenbedrijf in Kamperveen werd geruimd

De uitbraak van de vogelgriep in Zoeterwoude is het vijfde geval in de afgelopen twee weken. In totaal zijn tot vandaag al zes boerderijen geruimd. Bij twee bedrijven gebeurde dat uit voorzorg.

De eerste besmetting werd op 15 november ontdekt op een bedrijf in Hekendorp. Daar werden 150.000 legkippen afgemaakt en er werd een vervoersverbod ingesteld.

Vijf dagen later dook het virus op in het Zuid-Hollandse Ter Aar. Vier bedrijven in de buurt werden ook onderzocht, maar bleken vrij van vogelgriep.

Barneveld

In Kamperveen, in Overijssel, waren twee bedrijven besmet. Een eenden- en een kippenbedrijf werden geruimd. Dat gebeurde ook bij een derde pluimveebedrijf in de buurt. Daar bleek later geen vogelgriep te heersen.

In Barneveld werd ook een bedrijf preventief geruimd, omdat er een vrachtwagen was geweest die eerder bij een van de besmette bedrijven in Kamperveen stond.

Bij alle bedrijven waar vogelgriep werd vastgesteld, ging het om de variant H5N8. Voor pluimvee is H5N8 zeer dodelijk, maar voor mensen is er vrijwel geen gevaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl