Vrijwilligers helpen in een bejaardentehuis
NOS Nieuws

Vrijwilligerswerk vergroot afstand tot arbeidsmarkt

Mensen die een bijstandsuitkering krijgen komen door verplicht vrijwilligerswerk niet sneller aan betaald werk. Sterker nog: verplicht vrijwilligerswerk vergroot hun afstand tot de arbeidsmarkt. Dat concludeert Thomas Kampen van de Universiteit van Amsterdam in zijn promotieonderzoek.

Gemeenten worden vanaf 1 januari verplicht om een tegenprestatie te vragen aan mensen in de bijstand. Veel gemeenten doen dat nu al, vaak in de vorm van vrijwilligerswerk.

Ontspannen sfeer

Toch leidt dat zelden tot een betaalde baan. "Het is zelfs zo dat de positieve aspecten van het vrijwilligerswerk de afstand tot de arbeidsmarkt vergroten,' zegt Kampen. "Dat komt doordat de bijstandsontvangers vaak meer betekenis toekennen aan hun vrijwilligerswerk dan aan betaald werk. Daarbij koesteren ze de ontspannen sfeer die naar hun idee in een betaalde baan vaak ontbreekt, en identificeren ze zich steeds meer met hun status van vrijwilliger."

Geen voorwaarden

Kampen deed onderzoek in vijf gemeenten (Amsterdam, Eindhoven, Leeuwarden, Nijmegen en Zaanstad). Deze steden zijn sinds 2007 actief bezig om bijstandscliënten aan te zetten tot vrijwilligerswerk.

De gemeenten stellen daar weinig tot geen voorwaarden aan. Ook is er nauwelijks begeleiding en bemiddeling. Daardoor kan de bijstandsontvanger de volgende stap, een betaalde baan, vaak niet zetten.

Schulden

Het vrijwilligerswerk is voor gemeenten vaak een kosteloze manier om bijstandsgerechtigden om een tegenprestatie te vragen. "Maar nu overheerst bij dit werk het maatschappelijke belang, en niet het belang van de bijstandsgerechtigde. Er moet iemand zijn die die mensen begeleidt." Ook zouden gemeenten mensen in de bijstand kunnen steunen door te helpen met het gedeeltelijk aflossen van schulden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl