Willem-Alexander: vlotte oom

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis

Het eerste complete kalenderjaar van Willem-Alexander als koning zit er bijna op. Daarin krijgt hij te maken met zijn eerste grote nationale crisis: de MH17-ramp. Kritiek wordt zijn deel vanwege het biertje dat hij in de marge van de Olympische Winterspelen in Sotsji met de Russische president Vladimir Poetin drinkt. En vanwege onverwacht grote bedragen belastinggeld voor zijn paleizen, zijn Griekse vakantiehuis en zijn dienstauto.

Ik ben geen protocolfetisjist.

Koning Willem-Alexander

Die kritiek blijft echter niet aan de koning kleven. Willem-Alexander hecht niet aan protocol en je hoeft hem ook niet als ‘majesteit’ aan te spreken. Want ik ben geen protocolfetisjist, zei de koning aan de vooravond van zijn inhuldiging. "Het gaat mij er meer om dat mensen zich bij mij op hun gemak voelen, dan dat ze niets meer durven te zeggen."

Eenmaal koning gedroeg Willem-Alexander zich hiernaar. Zo groeide het beeld van een sociale, joviale, goedlachse, energieke koning die gemakkelijk contacten legt met gewone mensen in informele situaties en daarvan geniet. De koning, pas net begonnen, is natuurlijk nog geen ‘Vader des Vaderlands’, maar begint wel een beetje een ‘Oom des Vaderlands’ te worden.

Hij roept het beeld op van een vlotte, getapte oom. Zo eentje die niet staat te popelen om de wereldvraagstukken te bediscussiëren, maar liever met grappen en grollen verjaardagsfeestjes leven inblaast. Willem-Alexander: een oom van een koning. Veelzeggend: de persiflerende Lucky TV filmpjes over de koning in De Wereld Draait Door zijn populair zonder hem te schaden.

In zijn element op straat

De koning lijkt meer zichzelf en in zijn element op straat en op de tribune van een stadion dan bij formele, protocollaire bijeenkomsten met autoriteiten en leden van andere koningshuizen. Koningin Máxima geniet zichtbaar van die bijeenkomsten. Willem-Alexander echter, van kindsbeen af omgeven door gezagsdragers en personen van koninklijken bloede en levend in de wetenschap dat hij eens zelf koning zou zijn, lijkt meer te genieten van de contactuele dan van de protocollaire kanten van zijn ambt.

Een compleet beeld van Willem-Alexander als koning hebben we niet. Zijn samenwerking als staatshoofd met premier Rutte is en blijft geheim. Totdat er iets over uitlekt natuurlijk. Verder is Willem-Alexander allergisch voor pottenkijkers die het op zijn privéleven gemunt hebben. Van dat deel van zijn leven weten we weinig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl