NOS Sport

Judobond zet centralisatie door

Verwarring na goedkeuring plan Judo 2.0

Het zogenaamde 'judo 2.0' gaat er toch komen. Ondanks veel weerstand uit de judowereld heeft de algemene vergadering van de judobond in Nieuwegein vanochtend besloten om het aantal steunpunten, waar topjudoka's centraal trainen, van vier terug te brengen naar een of twee.

Voorwaarde is wel dat er bij de eerstvolgende vergadering (30 mei) voldoende draagvlak is voor het besluit.

Consternatie

Tijdens de vergadering dienden vijf van de zeven districten een gezamenlijk amendement in, waarin 'voldoende draagvlak' als voorwaarde werd gesteld. Daardoor zou het plan in de toekomst in theorie alsnog verworpen kunnen worden. Het bestuur ging daarmee akkoord.

In de aangepaste tekst verzuimden de vijf districten echter om de zin te schrappen waarin gesteld werd dat de keuze gaat tussen "1 of 2 CTO locaties". Daarmee gaf de vergadering onbedoeld steun aan het voornemen van het bestuur om het topjudo te centraliseren.

Het amendement werd unaniem aangenomen, maar leidde achteraf tot verontwaardigde reacties.

Wens NOC*NSF

Het bondsbestuur heeft het besluit om vanaf het najaar 2016 te gaan werken op maximaal twee locaties mede op aandringen van sportkoepel NOC*NSF genomen.

Judo-icoon Cor van der Geest liet zich eerder al ontvallen dat "centralisatie funest is voor het judo". "Judo is groot geworden door onderlinge strijd. Haal de top weg bij de clubs en er zijn geen voorbeelden en sparringpartners meer voor de laag eronder", aldus de voormalig bondscoach.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl