NOS NieuwsAangepast

Arrestatiebevel Nederlandse nazi

Nederland heeft Duitsland gevraagd de oorlogsmisdadiger Klaas-Carel Faber aan te houden. Tegen hem is een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. Het is het eerste Europese arrestatiebevel tegen een oorlogsmisdadiger.

De 88-jarige Faber is in Nederland in 1947 ter dood veroordeeld wegens medeplichtigheid bij 22 moorden. Die straf werd later omgezet in levenslang. Vijf jaar later ontsnapte Faber uit de Koepelgevangenis in Breda en vluchtte hij naar Duitsland. Hij woont nu in het Beierse Ingolstadt.

Uitlevering

Of Duitsland Faber gaat uitleveren, is niet duidelijk. Tot nu toe heeft Duitsland niet meegewerkt aan de verzoeken tot uitlevering van de laatste voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadiger.

De Nederlander beroept zich op een wet die hem als oud-SS'er de Duitse nationaliteit geeft en Duitsland levert geen onderdanen uit. Het Openbaar Ministerie zegt dan ook dat er "geen voorspelling kan worden gedaan over de kans van slagen".

Razzia's

Faber was lid van de Waffen-SS en de lijfwacht van NSB-leider Anton Mussert. Vanaf 1944 was hij ook wachtmeester bij de Sicherheitsdienst in Groningen. Daar zou hij ook razzia's en illegale doodvonnissen hebben uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl