NOS Nieuws

Mubarak niet langer verdacht van moord

  • EPA
    Aanhangers gaan na de uitspraak juichend de straat op
  • EPA
    Mubarak zwaait naar zijn aanhangers na afloop van de uitspraak van de rechtbank
  • EPA
    Demonstraties op het Tahrirplein in Caïro in 2011
  • EPA
    De politie probeerde het protest begin 2011 neer te slaan
  • EPA
    De demonstranten verdedigden zich met stenen
  • AFP
    De politie probeerde de betogers te verjagen met traangas
  • AFP
    Oproerpolitie bij het vrijdagmiddaggebed tijdens de opstand in 2011

De Egyptische oud-president Hosni Mubarak wordt niet langer vervolgd voor het laten doodschieten van demonstranten tijdens de volksopstand in februari 2011. Volgens de rechtbank is er geen bewijs dat Mubarak betrokken was bij het doden van demonstranten.

Mubarak ruimde onder druk van de betogingen het veld. Hij werd opgepakt en in de zomer van 2012 wegens het doden van ruim 800 betogers veroordeeld tot levenslang.

De 86-jarige oud-president was vanochtend in de rechtbank, samen met enkele andere kopstukken van het oude regime. Ook de oud-minister van Binnenlandse Zaken wordt niet langer vervolgd voor het doden van betogers.

De uitspraak betekent niet dat Mubarak nu vrijkomt. Er spelen allerlei rechtszaken tegen hem. Zo is hij ook veroordeeld wegens corruptie.

Mubarak niet langer verdacht van moord

Mubarak trad op 11 februari 2011 af na wekenlange protesten. Na zijn val kwam veldmaarschalk Tantawi tijdelijk aan de macht. Bij de verkiezingen die volgden werd Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap president van het land.

Maar al snel komt Morsi in grote problemen. Tegenstanders wilden hem weg hebben, waarna rellen uitbraken tussen aanhangers en tegenstanders van de nieuwe president. Uiteindelijk werd Morsi afgezet door de legerleiding. Hij zit nog vast. Nu wordt het land met harde hand geleid door oud-legerleider Sisi die afgelopen zomer bij de presidentsverkiezingen ruim 97 procent van de stemmen kreeg.

'Het is onrustig, onzeker en onveilig in Egypte'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl