NOS Nieuws

Nog steeds problemen bij beveiliging Staatsloterij

De Staatsloterij kampt nog steeds met fouten in de beveiliging van het loterijsysteem. De Kansspelautoriteit heeft de loterij maatregelen opgelegd om de beveiliging te verbeteren. Daarvoor heeft de organisatie drie maanden de tijd.

De autoriteit begon in september een onderzoek, omdat er aanwijzingen waren dat verschillende trekkingen niet volgens de regels zijn verlopen. Zo keerde de loterij in januari minder uit dan de bedoeling was en maakten bij de Koningsdagverloting meer loten deel uit van de trekking dan er waren verkocht.

De Volkskrant meldt, op basis van bronnen bij de autoriteit, dat vooral het systeem dat de winnende loten trekt kwetsbaar is. Dat zou te manipuleren zijn door buitenstaanders. Het is niet zeker of er gebruik gemaakt is van die mogelijkheden.

Volgens de Staatsloterij zijn daar geen aanwijzingen voor. Het bedrijf heeft zelf ook onderzoek laten doen naar de trekkingsprocessen, daaruit bleek dat die systemen aan alle eisen voldoen.

Eerder onderzoek

Uit eerder onderzoek van de krant bleek dat accountant PricewaterhouseCoopers al in 2011 problemen constateerde bij het Griekse bedrijf Intralot, dat de systemen van de loterij beheert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl