Minder illegalen door opvang en hulp
Ruim de helft van de illegalen die opvang en hulp krijgen, komt daardoor uit de illegaliteit. Veel illegalen hebben baat bij sociale, medische en juridische hulp die particuliere en kerkelijke organisaties hun bieden, blijkt uit onderzoek van de Stichting LOS, het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt. Kenniscentrum LOS bekeek hoe de hulp van 29 organisaties aan vreemdelingen zonder papieren uitpakt.
Tijdelijke verblijfsvergunning
De 29 organisaties hielpen vorig jaar 768 illegalen. Zo'n tien procent van hen keerde terug naar het land van herkomst, ruim 30 procent kreeg een al dan niet tijdelijke verblijfsvergunning en tien procent ging terug naar een asielzoekerscentrum waar opnieuw wordt gekeken of de illegaal voor asiel in aanmerking komt.
Voor 47 procent van de illegalen vonden hulpverleners nog geen oplossing. Zij konden of wilden niet terug naar hun eigen land en ze kwamen niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning.
Sinds de Raad van Europa oordeelde dat Nederland tekortschiet bij de hulp aan illegalen, bieden steeds meer gemeenten hun 'bed, bad en brood' aan.
Een aantal steden, zoals Eindhoven, Den Haag, Groningen en Utrecht, geeft ook medische, sociale en juridische hulp aan illegalen. Ze bieden 'bed, bad, brood en begeleiding'. Eindhoven is een van de eerste gemeenten die hebben bepaald dat illegalen moeten worden geholpen.
Twee weken geleden oordeelde de Raad van Europa dat de Nederlandse overheid iedereen in het land onderdak, kleding en voedsel moet bieden. Ook afgewezen asielzoekers en illegalen die weigeren terug te gaan naar het land waar ze vandaan komen.
Het kabinet wacht nog op het oordeel van het comité van de raad van ministers. Tot die uitspraak er is wil staatssecretaris Teeven niet meebetalen aan noodopvang. "Gemeenten mogen dit doen, maar moeten het zelf betalen." Teeven is bang voor een aanzuigende werking.