Het aantal ebola-besmettingen neemt nog steeds flink toe
NOS Nieuws

Ook andere landen in actie tegen ebola

Naast Nederland zamelen ook andere Europese landen geld in voor de landen waar ebola heerst. Inmiddels zijn er 15.935 mensen besmet geraakt en 5.689 doden te betreuren, blijkt uit de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Die benadrukt dat dit alleen de geregistreerde gevallen zijn.

Frankrijk

De Franse president Hollande bezoekt vandaag als eerste Westerse leider een ebola-land. Hij gaat naar Guinee om de plaatselijke en Franse hulpverlening te bekijken. In Guinee zijn meer dan 1200 mensen overleden aan het ebola-virus.

Frankrijk heeft 100 miljoen euro uitgetrokken om in Guinee enkele mobiele gezondheidscentra te openen, zegt correspondent Frank Renout. Ook financiert Parijs 200 bedden voor ebola-patiënten.

Groot-Brittannië

Een maand geleden hebben de Britse hulporganisaties een televisie-actie gehouden, zegt correspondent Anne Saenen. In de eerste vijf dagen werd er 5 miljoen pond opgehaald. De Britse regering heeft dit bedrag verdubbeld.

Ook koningin Elisabeth doneerde een bedrag, maar Buckingham Palace heeft niet bekendgemaakt hoeveel.

België

In België wordt voorlopig geen grote actie opgezet om geld op te halen voor de door ebola getroffen landen. Een woordvoerder van het Belgische Consortium voor Noodhulporganisaties zegt dat "het draagvlak in België nog te klein is en hulporganisaties niet voor het grote verschil kunnen zorgen". Er zijn volgens de woordvoerder ook geen acties of inzamelingen ingezet op bijvoorbeeld scholen.

Zes grote hulporganisaties, waaronder de Belgische takken van Oxfam, Unicef en Plan, zijn wel betrokken bij de hulpverlening in West-Afrika.

Duitsland

In Duitsland is geen nationale televisie-actie, maar er zijn wel veel losse initiatieven, zegt correspondent Wouter Meijer. Hulporganisaties als Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis hebben eigen gironummers voor de ebola-hulp. De omroepen besteden hier wel aandacht aan. De commerciële zender RTL heeft voor een inzamelproject in Monrovia, de hoofdstad van Liberia, gekozen.

Een groep van vijftien hulpverlenende organisaties heeft een bondgenootschap gevormd om geld in te zamelen.

De Duitsers lijken mee te leven met de getroffen landen in West-Afrika. Nadat de minister van Defensie vrijwilligers zocht om in Afrika te gaan helpen, meldden zich 1500 gegadigden. Het Duitse Rode Kruis vond uiteindelijk tweehonderd mensen geschikt voor de klus. De hulporganisatie wil een ziekenhuis in Liberia opzetten met hulp van het Duitse leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl