Andrea Pirlo
NOS Voetbal

FIFPro-selectie nog zonder Nederlanders

De lijst van genomineerden voor de FIFPro World XI, het wereldelftal van 2014, wordt groter en groter, maar nog altijd is het tevergeefs zoeken naar een Nederlander.

Hoeveel waarde aan de selectie moet worden gehecht, is overigens de vraag. De lijst is namelijk samengesteld door de profvoetballers zelf, die hun favoriete elftal formeren en opsturen naar de mondiale spelersvakbond. Het lijkt er sterk op dat toch vooral voor de gevestigde namen is gekozen.

Anders is nauwelijks verklaarbaar waarom bijvoorbeeld Iker Casillas tot de vijf genomineerde doelmannen behoort. De Spanjaard mocht zich in de - desondanks door Real Madrid gewonnen - Champions League-finale de 1-0 van Atlético Madrid aanrekenen en zal ook vast niet herinnerd willen worden aan het WK-duel met Nederland in Brazilië. Bovendien was hij tot de zomer slechts tweede keeper bij zijn club.

Stefan de Vrij ontbreekt in de omvangrijke lijst van verdedigers. De voormalige Feyenoorder, die aan zijn sterke jaar bij de Rotterdammers een transfer naar Lazio Roma overhield, werkte een uiterst solide WK af en eindigde in de Castrol Index van de FIFA op de derde plaats. Hij hoefde alleen de Duitse middenvelder Toni Kroos en Oranje-uitblinker Arjen Robben voor zich te dulden. Zijn collega's waren hiervan blijkbaar niet onder de indruk.

Tot nu zijn er 55 voetballers genomineerd, onder wie de 35-jarige Italiaan Andrea Pirlo die voor de tiende keer in zijn carrière kandidaat voor het wereldelftal van het jaar is. De vijftien uitverkoren aanvallers volgen nog. Tijdens het Gouden Bal-gala op maandag 12 januari worden de elf spelers met de meeste stemmen gehuldigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl