De inflatie in de eurozone is in november iets gedaald in vergelijking met een maand eerder
NOS Nieuws

Inflatie eurozone daalt naar 0,3%

De inflatie in de eurozone is in november verder gedaald naar 0,3 procent. De maand ervoor was de inflatie nog 0,4 procent. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van een eerste schatting. Een te lage inflatie is nadelig voor de economische groei.

De percentages zijn ver beneden het niveau van 2 procent dat de Europese Centrale Bank (ECB) voor ogen heeft. Gezonde economische groei gaat gepaard met een inflatie rond dat niveau. Sinds oktober vorig jaar is de inflatie in de eurozone lager dan 1 procent.

Dat het prijspeil minder hard opliep kwam vooral door dalende energieprijzen. Die waren in november 2,5 procent lager dan een jaar eerder.

Deflatie voorkomen

ECB-president Mario Draghi uitte vorige week nog zijn zorgen over de lage inflatie. Hij beloofde dat de ECB er alles aan zal doen om de inflatie te stimuleren. In juni verlaagde de ECB daarom bijvoorbeeld de rente.

Door de kwakkelende Europese economie is er weinig variatie in vraag en aanbod. Meer vraag kan leiden tot hogere prijzen en die veroorzaken inflatie. Maar nu zakken de prijzen. Dat vergroot het risico op het tegenovergestelde van inflatie: deflatie.

Deflatie betekent dat producten steeds goedkoper worden. Dat kan slecht zijn voor de economie. Particulieren en bedrijven hebben bij dalende prijzen de neiging om te wachten met investeringen en aankopen, in de hoop dat de prijzen verder zakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl