Djokovic, Agassi en Murray spelen deze week tegen elkaar in Azië.
NOS Sport

Tenniscompetitie met superteams

Novak Djokovic zien tennissen tegen Pete Sampras, of Serena Williams en Andre Agassi samen in een gemengd dubbelteam. Het kan de komende weken echt. Vandaag is de start van een nieuwe tenniscompetitie: de International Premier Tennis League, of IPTL.

De 'competitie' duurt twee weken en is verspreid over vier landen: de Filipijnen, Singapore, India en de Verenigde Arabische Emiraten. De tennissers zijn ingedeeld in teams. De wedstrijden bestaan 'gewoon' uit vijf sets, maar elke set wordt gespeeld door een andere speler of dubbelteam.

Het lucratieve toernooi heeft veel indrukwekkende namen weten te strikken. Zo bestaat het team Indian Aces onder anderen uit Roger Federer, Pete Sampras, Gael Monfils en Ana Ivanovic. Serena Williams, Andre Agassi en Patrick Rafter, samen goed voor 28 grandslamtitels in het enkelspel, komen uit voor de Singapore Slammers.

Andere regels

Afgelopen week is er veel gezegd en geschreven over vernieuwing van de tennisregels, nadat Roger Federer en Lleyton Hewitt hadden aangekondigd volgend jaar een aangepaste, kortere wedstrijd te spelen ter experiment. Ook in Azië wordt de komende weken geprobeerd het tennis aantrekkelijker en sneller te maken. Elke partij duurt slechts één set, waarbij een wedstrijd uit vijf partijen bestaat. Net als de wedstrijd van Federer en Hewitt, is er ook nu sprake van een 'no-ad systeem': bij een 40-40 stand is het volgende punt beslissend.

De IPTL wordt door de tennissers gezien als een lucratieve voorbereiding (het winnende team verdient een miljoen dollar) op het nieuwe tennisseizoen: begin januari is de eerste wedstrijd van het jaar al in Australië. De eerste zes dagen van deze nieuwe competitie spelen de tennissers in Manila, op de Filipijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl