De nieuwe speeltijden zijn niet met gejuich ontvangen bij de internationals
NOS Sport

Niet alle hockeyers blij met vier kwarten

"Ik hoop dat die regel zo snel mogelijk weer wordt teruggedraaid." Maartje Paumen heeft duidelijk geen goed woord over voor de nieuwe speeltijden in het hockey. Ook veel van haar teamgenoten zijn niet blij met de regels die vanaf morgen bij de Champions Trophy in het Argentijnse Mendoza voor het eerst bij een groot toernooi gelden.

De internationale hockeyfederatie FIH heeft het spel weer eens aangepast. Door de nieuwste verandering worden niet langer twee helften van 35 minuten gespeeld, maar vier kwarten van een kwartier, zuivere speeltijd. Bij elke strafcorner en na elk doelpunt wordt de klok veertig seconden stilgezet.

Pauze

Met name de onderbrekingen van het spel baren de internationals zorgen. Volgens Paumen wordt het spel zo vaak stilgelegd en heb je zo veel pauzes dat je niet in je ritme komt. Ellen Hoog valt haar bij. "Het is een voordeel voor de teams die minder fit zijn dan wij. Door de vele rustmomenten kunnen hun betere spelers langer blijven staan."

De mannen krijgen volgende week met de regel te maken, als zij hun editie van de Champions Trophy spelen in het Indiase Bhubaneswar. Aanvoerder Robert van der Horst denkt er hetzelfde over als zijn vrouwelijk collega's. "Ik ben er geen liefhebber van. Je kan tegenstanders minder snel kapot spelen. Dat is een nadeel voor ons."

Misvatting

Naast de kritiek op de vernieuwing zijn er ook spelers die voordelen zien. Sander de Wijn bijvoorbeeld: "Ik denk dat het ten goede komt aan het tempo van het spel. Het gaat allemaal heel erg hard."

De Wijn is het er niet mee eens dat het spel minder intensief zou zijn door de toegenomen hoeveelheid rustmomenten en de inkorting van de speeltijd. "Een misvatting. Je krijgt er niet meer rust door, omdat alles veel harder gaat. Je moet dus meer en harder lopen. Mijn eerste ervaringen zijn niet negatief."

Zijn bondscoach Max Caldas ziet de regelwijziging als een gegeven waar hij maar mee om heeft te gaan. Hij probeert vooral de positieve kant te bekijken. Zo denkt Caldas extra coachingsmomenten te krijgen. "In de rustmomenten sta je face-to-face en ik kan zelfs de video gebruiken."

Alle wedstrijden van de Nederlandse dames zijn live te zien op NOS.nl. De eerste wedstrijd is zaterdagmiddag om 15.30 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl