Honderden mensen reizen dagelijks met frauduleus verkregen tickets
NOS Nieuws

118 arrestaties voor fraude met vliegtickets

Tijdens een wereldwijde actie tegen fraude met creditcardgegevens en vliegtickets zijn woensdag en donderdag 118 mensen aangehouden. Opsporingsinstanties en creditcardmaatschappijen ontdekten in twee dagen tijd 281 verdachte transacties met vliegtickets.

Volgens adjunct-directeur Wil van Gemert van Europol reizen dagelijks over de hele wereld honderden mensen met frauduleus verkregen vliegtickets. Die zijn bijvoorbeeld betaald met valse of gestolen creditcardgegevens. Achter de fraude zitten criminele organisaties die zich bezighouden met drugshandel en mensensmokkel. De schade voor creditcard- en vliegtuigmaatschappijen schat Van Gemert op meer dan een miljard dollar per jaar.

'Het gaat vaak om georganiseerde criminaliteit'

Aan de internationale operatie werkten opsporingsinstanties uit tientallen landen mee. De actie werd gecoördineerd vanuit operationele centra in Den Haag, Bogota en Singapore. Analisten van Europol, Ameripol en Interpol werkten samen met specialisten van creditcard- en vliegtuigmaatschappijen.

Van honderden vluchten van 60 vliegtuigmaatschappijen werd bekeken of er vliegtickets met valse of gestolen creditcardgegevens waren gekocht. Bij een verdachte transactie werd dit meteen doorgegeven aan de lokale autoriteiten. Bij de actie waren 80 luchthavens in 45 landen betrokken, waaronder Schiphol.

Het was de eerste keer dat een dergelijke operatie tegen fraude met vliegtuigtickets wereldwijd werd georganiseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl