GGZ-instelling Reinier van Arkel
NOS Nieuws

Fouten GGZ gingen vooraf aan moord in Den Bosch

Door een fout van GGZ-instelling Reinier van Arkel in Den Bosch heeft een psychotische man een moord kunnen plegen. Dat concludeert de instelling in een rapport dat naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg is gestuurd.

In september werd in de rivier de Aa in Den Bosch het lichaam van een 71-jarige ijzerhandelaar gevonden. Kort erna werd een 23-jarige man opgepakt voor de moord. Hij reed met 25 kilometer per uur over de A2 in de auto van het slachtoffer.

Door het lint

Kort voor de moord zat de verdachte vast omdat hij bij zijn pleegouders door het lint was gegaan. De politie liet hem in de nacht van 4 op 5 september vrij. Diezelfde nacht zou hij de ijzerhandelaar hebben vermoord.

Volgens de GGZ-instelling had de man niet vrijgelaten mogen worden. De ingeschakelde medewerker van de crisisdienst van de GGZ verzuimde om de psychiater van dienst te raadplegen en informatie die nodig was voor een juiste beoordeling werd niet gebruikt, staat in een verklaring.

Vingerkootje afgebeten

In het verleden is de schizofrene man veroordeeld tot behandeling in een psychiatrische kliniek omdat hij in Helmond twee agenten had aangevallen en een vingerkootje van een van hen had afgebeten.

De instelling heeft de medewerker van de crisisdienst een officiële waarschuwing gegeven. Reinier van Arkel zegt dat er een plan is gemaakt voor de crisisdienst om te voorkomen dat zoiets nog een keer kan gebeuren.

Op 12 december moet de verdachte voor de rechter komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl