Een verpleegkundige in Sierra Leone
NOS Nieuws

'Iedereen heeft hier op z'n minst indirect met ebola te maken'

In de door ebola getroffen landen zijn veel mensen in de greep van de ziekte. "Iedereen heeft er op zijn minst indirect mee te maken", zegt correspondent Kees Broere.

Hij portretteerde in West-Afrika tien mensen in verband met de inzamelingsactie van giro 555. Broere sprak onder anderen hulpverleners, grafdelvers en nabestaanden, onder wie een 16-jarige die beide ouders verloor.

Ook ontmoette hij patiënten die genezen zijn. "Die hebben een geplastificeerd certificaat bij zich, waarmee ze kunnen aantonen dat ze geen gevaar meer zijn voor besmetting."

Reclamezuilen

Aan informatie over ebola ontbreekt het niet. "Op elke straathoek zie je spandoeken en reclamezuilen, vaak gesponsord door bedrijven, waarop staat hoe je besmetting kunt voorkomen."

De bekendheid met de ziekte en de preventie is groot, maar lang niet iedereen handelt daar naar, zegt Broere. In Liberia gaat dat inmiddels beter, maar in Sierra Leone nog niet.

Dat is het trieste, die intimiteiten kunnen niet meer.

Correspondent Kees Broere.

"Zo worden nog steeds mensen besmet doordat nabestaanden op de traditionele manier de lichamen van dode ebola-slachtoffers aanraken. Dat is het trieste, die intimiteiten kunnen niet meer."

Broere heeft de indruk dat de hulpgoederen goed terechtkomen. "De spullen die de Karel Doorman heeft gebracht, zijn goed verdeeld. De mensen zijn daar dankbaar voor. Er is nu vooral behoefte aan medisch personeel. Artsen en verpleegkundigen zijn meer dan welkom."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl