Werkzoekenden bekijken de etalage van een uitzendbureau
NOS Nieuws

Forse toename uitzendkrachten

Bedrijven schakelen meer uitzendkrachten in. Het totaal aantal uitzenduren is in het afgelopen kwartaal met 2,5 procent toegenomen ten opzichte van het tweede kwartaal. Dat is de grootste stijging in vier jaar tijd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook de omzet van de uitzendbranche stijgt voor het zesde kwartaal op een rij.

Toekomstsignaal

De grootste stijging zit in het aantal uitzenduren in langlopende contracten zoals bij detachering. Deze vorm van uitzendwerk nam afgelopen kwartaal met 3,5 procent toe. Dat komt door de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Werkgevers geven steeds vaker een langlopend uitzendcontract in plaats van een vaste aanstelling. Zo kunnen bedrijven makkelijker mensen aannemen en afstoten. Een stijging van het aantal uitzenduren is meestal een teken van herstel op de arbeidsmarkt.

Toch is het te vroeg om te juichen. Nog steeds zitten meer dan 620.000 mensen zonder baan en de werkloosheid daalt traag.

Horeca

Niet alleen de uitzendbureaus deden het goed in het derde kwartaal. Ook hotels en restaurants deden goede zaken. Er werd meer gegeten en gedronken, en het aantal hotelovernachtingen nam toe. De omzet van de hele horecasector steeg met 1,2 procent.

De omzet zou zonder cafés nog hoger zijn geweest. Bij cafés viel het seizoen tegen. Daar daalde de omzet met 1,4 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl