De Franse minister van Financiën Sapin
NOS Nieuws

Slecht rapport voor Franse begroting

Frankrijk moet veel meer doen om de begroting op orde te krijgen. Extra bezuinigingen zijn noodzakelijk. Bovendien moet het land economische hervormingen doorvoeren volgens een strak schema.

Dat eist de Europese Commissie na beoordeling van de Franse begroting voor 2015. "Frankrijk heeft geen effectief beleid gevoerd, en loopt daarmee het risico de regels te schenden", schrijft de commissie.

Boetes

Frankrijk voldoet duidelijk niet aan de Europese begrotingsregels, maar de Europese Commissie laat het vooralsnog bij dreigende woorden. Als Frankrijk opnieuw te traag reageert, kunnen er in maart volgend jaar boetes volgen. Parijs heeft al drie jaar lang uitstel gekregen om de 3-procentnorm te halen.

Frankrijk is niet het enige land met problemen. De Europese Commissie let ook scherp op Italië vanwege de hoge staatsschuld. In België groeit de schuld nog steeds en Spanje, Portugal en Oostenrijk hebben hun zaken nog niet op orde.

Nederland

Minister Dijsselbloem kan wel begrip opbrengen voor het feit dat Frankrijk zonder boete toch weer de tijd krijgt de begroting op orde te krijgen. "Ik ben niet kwaad, maar wel streng. Wij kregen ook niet zomaar een jaar uitstel, maar een jaar onder voorwaarden. Dat krijgt Frankrijk nu ook. Bij ons werkte het, Frankrijk moet nu ook dat pad op."

Over Nederland is de Europese Commissie redelijk positief, maar de grote afhankelijkheid van de export kan een probleem worden bij een nieuwe crisis, waarschuwt Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl