Plaatselijke hulpdiensten bergen wrakstukken van MH17
NOS Nieuws

Is het onderzoek op de MH17-rampplek nu afgerond?

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

In Eindhoven landt vanmiddag een transportvliegtuig uit Oekraïne met aan boord stoffelijke resten van passagiers van het verongelukte toestel van vlucht MH17. Het kabinet is met een uitgebreide delegatie aanwezig op de vliegbasis, onder wie premier Rutte. Bij het vertrek in Charkov is minister Opstelten aanwezig. Vijf vragen over het onderzoek.

Is deze vlucht de laatste?

Officieel niet, maar in de praktijk waarschijnlijk wel. In theorie is het denkbaar dat er komende dagen of weken nog menselijke resten worden gevonden door de plaatselijke hulpdiensten. Die komen dan alsnog naar Nederland met een eventuele achtste vlucht. Toch kunnen we er vrijwel zeker van zijn dat het voor dit jaar de laatste vlucht is uit Oekraïne. De winter staat voor de deur en als er eenmaal sneeuw is gevallen, ligt alles bij de rampplek stil tot april volgend jaar.

Waarom is het kabinet zo zwaar vertegenwoordigd?

Het kabinet beseft ook dat dit in de praktijk voorlopig de laatste vlucht is. Dat wil men markeren met een stevige delegatie. Bovendien, het gaat om zes kisten, een behoorlijk aantal.

Wat gebeurt er nog op de rampplek?

Op de rampplek wordt op dit moment niet actief meer gezocht. De borden 'Verboden toegang' staan er nog en blijven geldig. Wel zijn plaatselijke hulpdiensten bezig met het opruimen van de onderdelen van het vliegtuig die voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid niet meer relevant zijn. Als daarbij menselijke resten worden gevonden, worden deze volgens afspraak overgedragen aan het Nederlandse repatriëringsteam. Dat is gestationeerd in Charkov en kan op gezette tijden naar de rampplek reizen. Mits het daar veilig genoeg is.

Wat gebeurt er met de wrakstukken?

De wrakstukken die vorige week verzameld zijn door de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn nu in Charkov. Daar worden ze bekeken en voorbereid voor transport naar Nederland. Het is de bedoeling dat de resten van het toestel uitgestald worden in een grote hal of een hangar om een reconstructie van het vliegtuig te maken. Dat kan helpen om de toedracht van de ramp vast te stellen. Wanneer de wrakstukken vervoerd worden is nog niet bekend.

Wanneer weten we meer over de oorzaak van de ramp?

Dat duurt nog wel even. De Onderzoeksraad moet uiterlijk binnen een jaar na de ramp met zijn rapport komen. Dan hebben we het over 17 juli 2015. Dat onderzoek is gericht op het achterhalen van de toedracht. Daarnaast loopt er een strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie samen met collega’s uit de andere betrokken landen zoals Oekraïne, Australië en Maleisië. Resultaten van het strafrechtelijk onderzoek – wie heeft het gedaan? - worden pas in 2016 verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl