NOS NieuwsAangepast

Defensieminister Zuid-Korea treedt af

De Zuid-Koreaanse minister van Defensie heeft ontslag genomen. Een woordvoerder van de president bevestigt dat het ontslag is aanvaard.

Aanleiding is de golf van kritiek die de strijdkrachten over zich heen kregen vanwege de weinig daadkrachtige reactie op de aanval door Noord-Korea dinsdag. Daarbij kwamen vier Zuid-Koreanen om, onder wie twee burgers.

Gisteren scherpte Zuid-Korea al de geweldsinstructies voor het leger aan. Een woordvoerder van president Lee Myung-bak zei dat de eerdere regels, die gericht waren op de preventie van een escalatie, achterhaald waren.

Dreigementen

Noord-Korea heeft ondertussen nieuwe dreigementen richting Zuid-Korea geuit. Als dat land doorgaat met zijn militaire provocaties volgen een tweede en derde aanval op Zuid-Koreaanse doelen, zegt Pyongyang.

De verklaring volgt op de bekendmaking van Zuid-Korea dat het extra troepen stuurt naar eilanden bij de grens met Noord-Korea.

Oefening

Zondag starten de Verenigde Staten en Zuid-Korea een gezamenlijke militaire oefening in de Gele Zee. De Amerikaanse marine stuurt het vliegdekschip George Washington naar de regio om aan de manoeuvres mee te doen.

De twee landen hebben bovendien China gevraagd zijn invloed uit te oefenen en bondgenoot Noord-Korea tot de orde te roepen. De Chinese premier Wen Jibao riep de twee Korea's op tot uiterste terughoudendheid.

Overleg

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken heeft de Verenigde Staten, Japan, Rusland en beide Korea's opgeroepen om in het zogeheten zes-partijen overleg over de gespannen situatie in de regio te praten.

China zegt verder "bezorgd" te zijn over de militaire oefening die Zuid-Korea en de VS komend weekend willen beginnen. Volgens Peking kan die de spanningen op het Koreaanse schiereiland verder vergroten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl