NOS Nieuws

Repatriëringsvlucht vertrekt uit ijzig Charkov

  • NOS - Johan Boerman
    Op de luchthaven van Charkov was een korte ceremonie voor de slachtoffers
  • NOS - Johan Boerman
    Voor de Nederlandse regering is minister Opstelten naar Oost-Oekraïne afgereisd
  • NOS - Johan Boerman
    Voor de Nederlandse regering is minister Opstelten naar Oost-Oekraïne afgereisd
  • NOS
    Op de luchthaven van Charkov was een korte ceremonie voor de slachtoffers

Voor de zevende keer is op het vliegveld van Charkov een ceremonie gehouden voor de slachtoffers van de vliegramp met MH17. Er worden vandaag zes kisten naar Nederland gevlogen met resten die in het rampgebied zijn gevonden.

Het was ijzig koud in Charkov en voor het eerst lag er tijdens de ceremonie sneeuw op het vliegveld. Rond 11.00 uur vertrok het vliegtuig naar Nederland.

Voor de Nederlandse regering is minister Opstelten naar Oost-Oekraïne afgereisd. Hij spreekt er ook met leden van de repatriëringsmissie die verantwoordelijk zijn voor de berging van stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers.

Laatste keer?

Het vliegtuig met de resten wordt rond 16.00 uur verwacht op vliegbasis Eindhoven. De plechtigheid wordt uitgezonden op NPO Nieuws.

Het is voorlopig de laatste keer dat er kisten met resten worden gerepatrieerd; de bergingsmissie werd afgelopen zondag beëindigd. Het is nog niet duidelijk wanneer de geborgen wrakstukken naar Nederland komen.

De vorige ceremonie in Eindhoven was op 8 november, toen vijf kisten terugkwamen.

Opgewacht

Namens het kabinet zijn premier Rutte, vicepremier Asscher en de ministers Hennis (Defensie) en Koenders (Buitenlandse Zaken) bij de plechtigheid in Eindhoven aanwezig.

De stoffelijke resten worden naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht voor identificatie. Burgemeester Broertjes en enkele wethouders en gemeenteraadsleden wachten de rouwstoet op.

Bij de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl