Jan Siemerink in gesprek met Igor Sijsling
NOS Sport

Eltingh: tennissers moeten consequenter worden

De beste tennissers van Nederland zullen het afgelopen seizoen waarschijnlijk zo snel mogelijk uit hun geheugen willen wissen. Slechts sporadisch kon er een succesje gevierd worden en op de grote toernooien moesten onze landgenoten het stellen met een figurantenrol. Dat zag ook analyticus en oud-profspeler Jacco Eltingh.

"Het was een matig jaar met weinig grootse resultaten en zonder toernooioverwinningen", oordeelt Eltingh. "En je hoopte natuurlijk op veel meer, maar ze hebben het niet waargemaakt. Degene die ons het meest heeft getrakteerd, is Jean-Julien Rojer, die in het dubbel acht toernooien op zijn naam heeft geschreven."

Sommige intimi zien het gebrek aan succes in het Nederlandse tennis als één groot probleem, maar volgens de 44-jarige Eltingh ligt het genuanceerder. "Het is moeilijk om te generaliseren, want bij alle topspelers moet je naar hun eigen traject kijken. Profspelers zijn volledig zelf verantwoordelijk en geven een eigen invulling aan hun carrière. Er moet niet alleen naar de tennisbond gewezen worden."

Jacco Eltingh reikte zelf tot de negentiende positie in het enkelspel

Ranking 2013 en 2014 top100-spelers

20132014
Robin Haase4383
Igor Sijsling7084
Kiki Bertens8768

"Het enige waarin ik durf te generaliseren, is dat de huidige toppers niet consequent genoeg zijn. De een stopt te weinig tijd in de fysieke training en de ander maakt te weinig uren op de baan of plant zijn toernooikalender verkeerd", aldus Eltingh, die zelf op de wereldranglijst tot de negentiende plaats in het enkelspel reikte.

Goede coach

"Het kan ermee te maken hebben dat je minder gemotiveerd bent vanwege mindere resultaten of dat bijvoorbeeld een coach ontbreekt. Een goede coach kan je bijstaan en ervoor zorgen dat je toch je huiswerk blijft doen en zorgt voor een goede planning."

Robin Haase en Igor Sijsling braken allebei afgelopen seizoen met hun trainer of reisden zelfs een periode zonder vaste coach. Haase zette vroeg in het seizoen een punt achter de samenwerking met Marcos Gorriz, Sijsling zette niet veel later Michel Koning aan de kant en ging afgelopen zomer in zee met Raymond Knaap.

Igor Sijsling tijdens de Davis Cup, in september tegen Kroatië

"Je moet in alle aspecten zorgen voor een constante factor en die was bij iedereen te laag. Er zaten te veel hiaten in het seizoen. Spelers als Bertens, Haase en Sijsling zitten in het moment van hun carrière dat ze moeten pieken. Dan mogen er geen keuzes gemaakt worden die leiden tot tijdverlies. Het is namelijk erg kostbare tijd. Daarom is het erg goed dat Haase niet een coach aanstelde om maar een coach te hebben."

Zowel Haase als Sijsling loopt er niet voor weg de doelstellingen hardop uit te spreken. Haase (ATP-83) heeft zich ten doel gesteld ooit bij de dertig beste spelers van de wereld te behoren, Sijsling (ATP-84) wil op den duur een vaste waarde in de top-50 worden. Eind 2014 behoort het tweetal echter niet eens tot de beste tachtig spelers ter wereld.

Oprechte doelstellingen

"Maar ik weet niet zo goed wat hun oprechte doelstelling is", zegt Eltingh. "Oftewel de doelstelling die ze vaak niet naar buiten toe uitspreken. Want gaat het ze puur om de ranking, spelen ze echt om iedere dag beter te worden of willen ze als proftennisser het liefst zoveel mogelijk geld verdienen? Hier kun je persoonlijk nog wel eens in een spagaat terechtkomen, want dat kan intern nog wel eens anders liggen. Ook daar moeten ze goed over nadenken."

Toch is ook Eltingh ervan overtuigd dat beide spelers de potentie hebben om het Nederlandse tennis weer naar een hoger plan te tillen. "Sijsling heeft de bouw en het spel om veel verder te komen. Maar dan moet er wel het nodige veranderen."

"Daaronder valt absoluut het fysieke aspect. Ik hoop dat hij van zijn fouten heeft geleerd", aldus de voormalig nummer één van de wereld in het dubbelspel, die refereert aan de keren dat Sijsling het liet afweten in de hitte. "En zo niet, dan moet hij zijn seizoen en piekmomenten anders indelen."

Robin Haase
Robin Haase haalde op Roland Garros de tweede ronde

"Igor en Robin moeten ook heel goed kijken naar hun kalender. Het is geen toeval dat ze vaak op dezelfde toernooien goed presteren. De spelers weten hoe ik erover denk. Maar je kunt een paard naar het water leiden, je kunt het niet dwingen te drinken", aldus de analyticus.

"Je kunt wel zeggen dat je goed bezig bent, maar het echt zijn, is weer iets anders. Toch oordeelt de buitenwereld veel te makkelijk. Als het zo makkelijk was, dan hadden we allang meer spelers in de top-100 gehad. In tennis is er geen verkorte route naar succes. Het bereiken van de top is vele malen moeilijker dan in veel andere sporten."

Resulaten grandslams

Australian OpenRoland GarrosWimbledonUS Open
Kiki Bertenseerste rondevierde ronde-eerste ronde
Robin Haaseeerste rondetweede rondetweede rondeeerste ronde
Igor Sijslingeerste rondeeerste rondeeerste rondeeerste ronde
Jesse Huta Galungeerste ronde---

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl