NOS NieuwsAangepast

Berging mijnwerkers duurt nog weken

Het kan nog weken duren voordat de lichamen van de omgekomen mijnwerkers in Nieuw-Zeeland zijn geborgen. Dat zegt de eigenaar van de kolenmijn. 29 mijnwerkers verdwenen vorige week na een ontploffing.

Gisteren maakte een nieuwe explosie een eind aan de hoop dat de mannen levend gevonden zouden worden. Naar nu bekend werd, stonden reddingswerkers op het punt voor het eerst de mijn in te gaan toen de explosie onverwacht plaatsvond.

"Dit had allemaal nog veel erger kunnen zijn. Het is verdomd eng", zei een nabestaande van een van de slachtoffers.

Vuur

Gevaarlijke gassen in de mijn spelen de reddingswerkers parten. Methaan lekt nog altijd de mijn in. Een smeulend vuur ergens diep onder de grond kan dat mijngas elk moment tot ontploffing brengen. Bovendien komen bij het vuur ook nog eens giftige gassen vrij.

Om het explossiegevaar terug te dringen willen de reddingswerkers nu de mijn luchtdicht afsluiten, zodat er geen zuurstof meer bij het vuur komt.

Afsluiten

De eigenaar van de mijn staat erop de lichamen van de mannen te bergen. "Ik wil ze terug en hun familie wil ze terug, dus doen we er alles aan om ze boven te krijgen."

De moeder van een van de slachtoffers hoopt dat het bergen niet te lang gaat duren. "Hopelijk sleept het allemaal niet lang voort, de families willen het kunnen afsluiten."

De mannen bevinden zich waarschijnlijk op een diepte van anderhalve kilometer.

Onderzoek

Premier Key zegt dat er een onderzoek komt naar de oorzaak van de explosies. Het land is intussen in diepe rouw gedompeld. Vlaggen hangen halfstok en parlementsleden dragen zwart.

Over het algemeen staan de kolenmijnen in Nieuw-Zeeland bekend als veilig. De laatste grote mijnramp was in 1967, toen negentien kompels omkwamen bij een explosie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl