In 2010 omhelst bondscoach Vera Pauw speelster Daphne Koster.
NOS Voetbal

'Grote boost voor vrouwenvoetbal'

Oud-bondscoach Vera Pauw denkt dat het vrouwenvoetbal in Nederland enorm gaat profiteren van de plaatsing van Oranje voor het WK: "Niet alleen voor het voetbal, maar voor de hele vrouwensport wordt het WK een boost. Voetbal is de grootste vrouwensport ter wereld en ik hoop dat na het WK iedereen in Nederland dit gaat begrijpen."

Pauw werkte tussen 2004 en 2010 als bondscoach van Oranje. Ze legde de basis voor de professionalisering voor het vrouwenvoetbal, maar vertrok vanwege "een verschil van inzicht" met de leiding van de KNVB. Pauw probeerde zich daarna met Zuid-Afrika te plaatsen voor het WK, maar dat lukte niet. Om de cruciale kwalificatiewedstrijd van Oranje vanuit Afrika te kunnen volgen was de oud-bondscoach aangewezen op de Italiaanse omroep RAI, vertelde ze in NOS Langs de Lijn.

Pauw ziet het huidige succes van Oranje als het gevolg van 25 jaar beleid, waarin ook diplomatie een grote rol speelde. "We hebben met alle kracht gelobbyd bij de UEFA om het aantal deelnemers aan het EK uit te breiden tot twaalf landen. Daardoor konden we ons voor het eerst plaatsen en hebben we brons gehaald."

"Vervolgens voerden we de druk op bij de FIFA om het aantal deelnemers aan het WK uit te breiden naar 24 landen, zodat Europa van drie naar acht deelnemers ging. Nederland is nu als achtste land geplaatst."

Het zal nogal een verschil maken.

Vera Pauw

De kwalificatie van Oranje heeft volgens Pauw grote gevolgen voor alle ambitieuze voetbalsters van Nederland. "Dit betekent dat de eredivisie, tegenwoordig Beneleague, niet meer weg te denken zal zijn. Er zullen meer speelsters naar het buitenland gaan en meer contracten komen voor voetbalsters binnen Nederland. Er zullen ook meer talenten een fulltime opleiding krijgen. Het zal nogal een verschil maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl