De Bijenkorf in Amsterdam in december vorig jaar
NOS Nieuws

Diefstal kost de Bijenkorf jaarlijks 7,5 miljoen

Dieven stelen jaarlijks voor 7,5 miljoen euro aan goederen bij de Bijenkorf. Dat vertelde de advocaat van de Bijenkorf tijdens een rechtszaak die een klant tegen het warenhuis had aangespannen. De man was door beveiligers van de Bijenkorf ten onrechte als dief behandeld. Het bedrijf vroeg de rechtbank om begrip door uit te leggen wat het allemaal moet doen om diefstal terug te dringen.

Zo hangen de tien vestigingen van de Bijenkorf vol met camera's en staan er overal detectiepoortjes. Toch zijn die maatregelen niet genoeg om dieven af te schrikken. Alleen al uit het filiaal in Amsterdam op het Damrak verdwijnt elk jaar voor 2 miljoen euro aan spullen.

Excuses

Het totaalbedrag van 7,5 miljoen is gelijk aan 1,8 procent van de jaaromzet van de Bijenkorf. Volgens de Global Theft Barometer is er in Europese warenhuizen gemiddeld 1,98 procent omzetderving door winkeldiefstal, interne diefstal, fraude en administratieve fouten. De Bijenkorf wil niet toelichten of in het getal van 7,5 miljoen schade door winkeldiefstal ook andere derving, zoals die door fraude is meegenomen. Als dat wel het geval is, is de schade bij de Bijenkorf niet uitzonderlijk.

De Bijenkorf wil niet diep op de zaak ingaan. "Je ziet de cijfers. Ik denk dat geen enkele retailer daar blij mee is", zegt een woordvoerder.

Het warenhuis heeft de vermeende winkeldief excuses aangeboden. De man, een Bulgaar, had 5000 euro geëist voor immateriële schade. De rechtbank wees hem 250 euro toe, omdat de beveiligers hem niet correct hebben behandeld.

Betrapte winkeldieven

leeftijdaandeel (in procenten)
0-1711
18-3943
40-5427
55+20
Bron: Detailhandel Nederland, 2013

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl