Aladja Oumo Jalloh (16) uit Sierra Leone verloor beide ouders door ebola
NOS Nieuws

Sierra Leone worstelt met ebolacrisis

Sierra Leone is een van de zwaarst getroffen landen door het ebolavirus. Het aantal besmette patiënten loopt nog steeds op, de economie ligt stil en de scholen zijn dicht.

NOS-correspondent Kees Broere sprak in Sierra Leone met mensen die zich inzetten voor de strijd tegen ebola en met mensen die de ziekte overleefden.

Een van hen is Aladja Oumo Jalloh, 16 jaar oud. Ze raakte besmet met ebola, maar twee weken geleden werd ze ontslagen uit het ziekenhuis.

Naar huis kon ze niet, want haar ouders zijn dood. Zij overleefden de ziekte niet. Aladja woont nu in een weeshuis en wacht tot ze weer naar school kan.

Aladja Oumo Jalloh overleefde ebola

Abdullah Turay (35) is er trots op dat hij officieel overlevende is van het ebolavirus, maar hij weet niet hoe hij nu moet rondkomen.

Zijn baas ontvluchtte het land vanwege de ziekte en nu heeft Turay geen geld meer om zijn gezin te onderhouden. "In dit land hebben we niets op het moment. Geen voedsel, geen geld, geen werk."

Abdullah Turay

Coördinator Sisay van het Nationaal Ebola Centrum ziet het als zijn plicht zich in te zetten voor een oplossing van de ebolacrisis. In het centrum worden alle gegevens over ebola verzameld en geanalyseerd.

Hij vergelijkt de situatie met een oorlog. “In beide gevallen gaat het om het mislukken van de bestaande systemen en instituties.”

Hij spreekt de hoop uit dat de medische zorg door de ebolacrisis zo’n impuls krijgt, dat het land elke toekomstige crisis aan zal kunnen.

Sisay

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl