Peña Nieto ontvouwde zijn plannen vanavond in Mexico-Stad
NOS Nieuws

Mexicaanse politie op de schop na verdwijningen

Na de verdwijning van 43 studenten grijpt president Peña Nieto van Mexico in bij de politie. Hij heeft een hervorming van de grondwet aangekondigd, waardoor corrupte lokale eenheden onder staatstoezicht kunnen worden gesteld.

De verdwijningszaak heeft in Mexico veel losgemaakt en legde banden bloot tussen politici, officieren van justitie en drugsbendes. De studenten werden in september ontvoerd uit de stad Iguala. Later bleek dat de burgemeester de politie opdracht had gegeven om de studenten op te pakken. Agenten leverden de groep vervolgens uit aan een drugskartel, dat de burgemeester waarschijnlijk heeft omgekocht.

Aangenomen wordt dat de jongeren zijn vermoord. Burgemeester Abarca zit vast op verdenking van moord en doodslag.

President Mexico grijpt in na studentendrama

Na Iguala moet er iets veranderen.

President Enrique Peña Nieto

"Mexico kan zo niet verder gaan", zei Peña Nieto. "Na Iguala moet er iets veranderen."

De president wil de macht van lokale overheden nu inperken en deelstaten en de federale overheid meer bevoegdheden geven. De focus ligt voorlopig op de deelstaten Michoacan, Jalisco, Tamaulipas en Guerrero, die veel te maken hebben met drugscriminaliteit.

In Guerrero zijn vandaag de onthoofde en verbrande lichamen van elf mensen gevonden. Ze lagen niet ver van de plek waar de studenten in september zijn ontvoerd. De identiteit van de slachtoffers is nog onbekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl