Forse bezuiniging KLM, bonden boos

KLM wil de komende vijf jaar op allerlei manieren 700 miljoen euro bezuinigen. Het bedrijf zegt dat dit nodig is om de concurrentie met prijsvechters, maar ook met bedrijven als Lufthansa en British Airways bij te houden.

Tegelijkertijd wil het bedrijf ongeveer 550 miljoen investeren. Zo worden er nieuwe, zuinigere vliegtuigen gekocht.

Topman Pieter Elbers wil dat het personeel voor hetzelfde geld harder gaat werken. Hij wil niet zeggen of KLM ook werknemers gaat ontslaan. Elbers zegt wel dat het concept van 'Keeping the family together' verleden tijd is. Dat concept hield in dat KLM het personeelsbestand verlaagde zonder gedwongen ontslagen.

Vacaturestop

KLM stopt wel per direct met het aannemen van cabinepersoneel. De komende tijd wil KLM de bezuinigingsplannen uitwerken.

Onlangs ging het gerucht dat er duizenden banen bij KLM zouden verdwijnen, maar het bedrijf ontkent dit.

Vakbond De Unie is verrast door de mededeling van de luchtvaartmaatschappij. Met name door het getal van de bezuinigingen. “Wij dachten een basis van vertrouwen te hebben met KLM waarin we dit soort dingen vooraf met elkaar delen”, zegt vakbondsbestuurder Swen Laarveld in het NOS Radio 1 Journaal.

De vakbond, die onder anderen de technisch specialisten, IT'ers en het grondpersoneel vertegenwoordigt, zegt dat hiermee de onderhandelingen van volgende maand op scherp worden gezet. De meest recente besparingen van 315 miljoen zijn nog niet afgerond. “700 miljoen is meer dan twee keer zoveel als we de afgelopen drie jaar op ons bordje hebben gehad. Daar hebben mensen heel veel voor gedaan: geen loonsverhoging, minder vrije tijd, harder werken, langer vliegen."

De Unie vreest dat het enthousiasme van het personeel door de nieuwe bezuinigingen danig de kop in wordt gedrukt. Waarschijnlijk zullen de werknemers, net als de afgelopen drie jaar, niet op loonsverhoging kunnen rekenen. De KLM zal inzetten op nog strakkere roosters, minder rust voor de vliegende collega’s en de doorstroom bij de luchtvaarmaatschappij komt tot stilstand, stelt De Unie. Zo blijft de KLM “een stinkend stilstaand water”.

VNC, de vakbond voor Nederlands cabinepersoneel, is boos over de vacaturestop. "We zijn voor een voldongen feit gesteld waar we de gevolgen voor instroom, doorstroom en promotie nog niet van kunnen overzien." Als de beslissing tot een tekort aan cabinepersoneel leidt, wil KLM volgens de bond vluchten schrappen.

Pieter Elbers verving onlangs Camiel Eurlings, die onverwacht moest opstappen.

Onzekere tijden voor personeel KLM

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl