Het Europees parlement wil dat Google op de korrel wordt genomen
NOS Nieuws

Europarlement stemt voor inperking macht Google

Het Europees Parlement wil dat Google en andere zoekmachines zich opsplitsen. De Europarlementariërs stemden vandaag zoals verwacht in grote meerderheid in met een resolutie die de Europese Commissie oproept met een wetsvoorstel hierover te komen.

Het EU-parlement wil meer openheid en meer concurrentie in de digitale markt. Een nieuwe wet, menen de parlementariërs, kan de huidige machtspositie van met name Google doorbreken.

De naam van Google valt overigens nergens in de tekst van de resolutie.

De fractie van de ALDE-Partij, waarin ook D66, stemde tegen de resolutie. Sophie in't Veld van ALDE: "Wij willen gezonde concurrentie op het internet. Maar het parlement hoort zich niet te bemoeien met de wijze waarop bedrijven zich organiseren. En als er iets onderzocht moet worden is dat aan de betreffende eurocommissaris."

Eerder lieten Europese politici weten weinig te zien in een opsplitsing. Ook vanuit de Amerikaanse politiek is met ongenoegen gereageerd op de Europese plannen.

Strijd

Brussel voert al langer strijd met Google over de manier waarop de zoekmachine van dit bedrijf zoekresultaten rangschikt. Volgens Brussel bevoordeelt Google zijn eigen diensten en werkt het concurrenten tegen. Een onderzoek naar die praktijken loopt al vijf jaar.

Google heeft inmiddels toezeggingen hierover gedaan, maar Brussel heeft nog niet besloten of dit voldoende is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl