Geletruidrager Vincenzo Nibali met ploegmaten van Astana
NOS Wielrennen

'Lijkt erop dat de UCI aan het hertesten is'

De positieve dopinggevallen bij wielerploeg Astana volgen elkaar in rap tempo op deze weken. "Het lijkt erop dat de UCI aan het hertesten is", denkt Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit. "En als je beet hebt, ga je door."

Vijf positieve testen, vier in de maand augustus. Astana haast zich te zeggen dat drie van die gevallen toch echt uit de opleidingsploeg komen en niet uit de profploeg rond Tour-winnaar Vincenzo Nibali, maar de wielerwereld denkt er het zijne van. 'Waar rook is, is vuur'. Die gedachte lijkt nu ook de UCI te hebben.

Nadat op 16 oktober dopinggeval nummer drie bekend was geworden, belofte Ilya Davidenok (22), stelde de UCI dat "het aan de licentiecommissie is om te beoordelen of Astana wel aan de ethische criteria van de UCI voldoet". En of Astana in 2015 wel toegelaten moet worden tot de WorldTour.

"Lijkt erop dat UCI aan het hertesten is"
Vijf positieve gevallen Astana

Gelet op de positieve gevallen met anabole steroïden en de tijdspanne waarin ze bekend worden gemaakt, vermoedt Ram dat de UCI een specifieke test uitvoert. "Soms heb je meer methoden om een verboden middel op te sporen. Dat is het geval met anabole steroïden. Er is een basistest van de urinestaal, waarbij een apparaat via een chemische methode test op moleculen in het lichaam. Daarnaast is er een test, de zogeheten IRMS-methode, die specifiek kijkt naar het atoomgewicht van de moleculen. Qua gewicht is er namelijk een verschil meetbaar tussen lichaamseigen en niet-lichaamseigen testosteron. En dat laatste zou duiden op het gebruik van doping", aldus Ram.

Vaak duurt het even voordat de uitslag van zo'n hertest binnen is.

"Je vraagt je dan af: waarom gebeurt dat niet gelijk? Nou, het is een vrij dure methode die vaak pas wordt toegepast omdat er een aanleiding is aan de hand van de basistest." Ter informatie: een basistest kost al zo'n 500 euro. Een vervolgtest op steroïden kost nog eens 400 euro extra.

Ram legt IRMS-methode uit

De opleidingsploeg heeft niets met de profs te maken. Alleen de naam en het truitje zijn hetzelfde

Aleksander Vinokoerov

Aleksandr Vinokoerov denkt ondertussen nog steeds niet dat de licentie in gevaar is. "De dopinggevallen en ook beide ploegen staan los van elkaar. Alleen de naam en het truitje zijn hetzelfde. Ten aanzien van de profploeg hebben we aan de UCI al tekst en uitleg gegeven op de vragen", aldus de manager van Astana donderdag tegen de Gazzetta dello Sport.

Of de UCI dezelfde mening is toegedaan, is nog de vraag. De licentiecommissie buigt zich dezer dagen over de licentie en maakt volgende week de WorldTour-ploegen formeel bekend.

Dan zal ook duidelijk worden in hoeverre de UCI een onderscheid maakt tussen de profploeg en de opleidingsploeg. Dezelfde opleidingsploeg die, ook al is Vinokoerov er geen manager van, donderdag wél door Vinokoerov voor onbepaalde tijd werd geschorst. Overigens hebben beide teams dezelfde ploegleider: de Rus Dmitri Sedoun. Zijn lot is nog onduidelijk.

Vinokoerov, de regerend olympisch kampioen op de weg, zei donderdag al wel dat de voorzitter van de Kazachse wielerfederatie, Kairat Kelimbetov, het veld moet ruimen als gevolg van het slechte nieuws. Wie er voor hem in de plaats komt? Darkan Mangeldiev, een goede vriend van Vinokoerov.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl