De opening van de kerstmarkt op de Grote Markt in Brussel, eind november vorig jaar
NOS Nieuws

Geen kerstverlichting België bij 'stroompanne'

In België wordt komende winter de kerstverlichting op straat uitgeschakeld als een stroomuitval dreigt. De regering bereidt maatregelen voor om energie te besparen en wijst in een campagne op de noodzaak daarvan.

De ministers Peeters van Economie en Marghem van Energie willen dat alle niet-functionele verlichting uitgaat als de nood aan de man komt. Dat betekent dat de straatverlichting uitgaat, etalages niet meer worden verlicht, neonreclames en de kerstverlichting uitgaan, mogelijk op straffe van een boete.

Particulieren

Volgens de krant De Morgen hoeven particulieren de kerstverlichting niet uit te doen, maar denkt het kabinet wel aan een verbod om te strijken of de wasmachine te gebruiken als zich een stroomcrisis voordoet. De twee ministers wilden daarover niets kwijt aan de krant.

De ministers hopen dat door sociale controle het stroomverbruik vermindert. De nationale tv-zenders informeren de kijkers aan de hand van een indicator op de kans op een stroomuitval. De stroomindicator is ook beschikbaar als app op http://offon.be/.

Code groen betekent dat alles normaal is, oranje wijst op een verhoogd risico op stroomtekorten, bij rood is de situatie precair en zwart betekent dat de stroom in een deel van het land uitvalt.

De indicator geeft tot zeven dagen vooruit aan wat de situatie is. Ook worden op de website en via de app tips gegeven als 'Zet je koelkast op dieet'. 'Als 't kan, alles in één pan' en 'Laat je oven ook eens stoom afblazen'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl