Door een betere aanpak heeft de Belastingdienst meer geld geind
NOS Nieuws

Belastingdienst int meer geld van wanbetalers

De Belastingdienst heeft dit jaar ruim 50 miljoen euro meer geïnd van wanbetalers dan in 2013. Dat komt door een verbeterde aanpak en meer toezicht. Dat zegt directeur Hans Blokpoel van de dienst in een interview met het AD.

De invordering van schulden wordt sinds vorig jaar gedaan door twee incassocentra in Groningen en Amsterdam. Wanbetalers worden continu in de gaten gehouden door die centra, zegt Blokpoel. Daardoor heeft de Belastingdienst volgens hem direct door of iemand een nieuwe baan heeft, een erfenis ontvangt of een auto koopt. "Zodra we dat merken, starten we meteen een vordering", aldus de directeur.

Ik reken op spectaculaire resultaten.

Hans Blokpoel, directeur Belastingdienst

De aanpak is onder meer mogelijk door betere software. Ook heeft de fiscus een nieuw team hoogopgeleide data-analisten, onder wie wiskundigen, natuurkundigen en sterrenkundigen. Die laatsten worden niet ingezet om belasting te innen aan de hand van de sterren, maar met hun achtergrond kunnen ze op een slimme manier data aan elkaar koppelen. Volgens Blokpoel gaat het om jonge mensen die rechtstreeks van de universiteit komen.

De verbeterde controle blijkt zo succesvol te zijn, dat de dienst volgend jaar de 1,2 miljoen zelfstandigen op dezelfde manier gaat controleren. "Ik reken op spectaculaire resultaten", zegt Blokpoel. Hij denkt dat de Belastingdienst de doelstelling om 600 miljoen euro per jaar meer te innen op den duur gaat halen. Die opdracht staat in het regeerakkoord, in ruil voor meer budget voor de fiscus.

Volgens Blokpoel betaalt 2,5 procent van de negen miljoen belastingplichtigen zijn belastingen niet. Hij noemt dat een "kleine groep, maar wel eentje van honderdduizenden mensen groot".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl