Netbeheerders moeten minder rekenen voor het transport van gas en elektriciteit
NOS Nieuws

Vaste kosten energierekening omlaag

Huishoudens zijn volgend jaar gemiddeld 25 euro minder kwijt aan vaste kosten op de energierekening. Dit komt omdat de netbeheerders volgend jaar minder kosten mogen berekenen voor het transport van gas en elektriciteit.

Netbeheerders zijn verantwoordelijk voor dat transport van elektriciteit en gas en hebben in hun regio's een monopoliepositie. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalt daarom de tarieven die zij mogen rekenen voor hun diensten.

Efficiënter

Volgens de toezichthouder kunnen de netbeheerders volgend jaar uitkomen met 260 miljoen euro minder. Dat komt omgerekend neer op gemiddeld 25 euro per huishouden, oftewel zo'n twee euro per maand. De ACM heeft vastgesteld dat de netbeheerders efficiënter kunnen werken. Daarnaast kunnen ze goedkoper aan kapitaal komen voor nieuwe investeringen omdat de rente heel laag staat.

Of de energienota onder de streep lager uitvalt, is niet te zeggen. Dat hangt af van contracten die consumenten met hun energieleverancier afsluiten en de prijsontwikkeling van de elektriciteit en het gas zelf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl