Staatssecretaris Dijksma nam het rapport over de rashond in ontvangst
NOS Nieuws

Einde aan hoofdpijn en rimpels voor rashond

De rashondenfokkers streven ernaar dat er over tien jaar, in 2024, geen Nederlandse hond meer is die pijn heeft door zijn opvallende uiterlijk. De overkoepelende organisatie van rashondenfokkers, de Raad van Beheer, biedt vandaag staatssecretaris Dijksma een rapport aan over de verbetering van de gezondheid, het gedrag en het welzijn van rashonden.

De afgelopen jaren worden steeds vaker rashonden speciaal gefokt voor een extra platte neus, heel veel rimpels, hangende ogen of de allerkleinste kop. Hondeneigenaren vinden dit mooi en ook op de Nederlandse hondenshows oogsten deze dieren waardering.

Dijksma: verandering van fokken kost tijd
  • Science and Dogs
    De bull terrier was ooit een knappe, atletische hond. Hij heeft nu een vervormde schedel en een dikke buik.
  • Science and Dogs
    Het mopshondje heeft een zeer korte schedel gekregen en heeft daardoor last van hoge bloeddruk, hartproblemen, ademhalingsproblemen, neiging tot oververhitting, gebitsproblemen en ontsteking van de huid.
  • Science and Dogs
    De herdershond is flink door zijn poten gezakt. Hierdoor is de samenwerking van de spieren bij de herdershond verstoord.
  • Science and Dogs
    De bassethond heeft vaak wervelproblemen. Ook is hij gevoelig voor oogaandoeningen.
  • Science and Dogs
    De teckel heeft grote kans op problemen met de tussenwervel, die kunnen leiden tot verlamming. Ze kunnen ook groeiproblemen hebben, problemen met de poten en met het zicht.
  • Science and Dogs
    De boxer heeft bij warm weer moeite met het reguleren van de temperatuur. De hond is ook gevoelig voor tumoren en heeft regelmatig last van rug en knieën.
  • Science and Dogs
    De sint-bernard raakt snel oververhit en is gevoelig voor oogaandoeningen, verlamming, hemofilie en kwaadaardige bottumoren.
  • Science and Dogs
    Met de Engelse bulldog is van alles mis. Deze hond heeft last van bijna elke mogelijk ziekte. Ze worden vaak niet veel ouder dan 6 jaar.

De dieren kampen met meer gezondheidsklachten dan bastaards. Het gaat onder meer om longontsteking en gewrichtsproblemen aan heupen, ellebogen en knieën. Sommige honden hebben door hun kleine schedel voortdurend koppijn. Door te veel inteelt krijgen de rashonden ook nog last van hartproblemen, epilepsie en allerlei vormen van kanker.

De overheid probeert al langer afspraken te maken met de rashondenfokkers. In overleg met organisaties zoals de Koninklijke Hondenbescherming, de faculteit Dierengeneeskunde in Utrecht, de Universiteit Wageningen en enkele huisdierenorganisaties is nu het plan Fairfok gemaakt. Daarin staat onder meer dat vanaf 2016 onafhankelijke dierenartsen in de jury zitten van Nederlandse hondenshows.

Er moet een eind komen aan het leed van honden, omdat hun baasjes een platte snuit of overdreven rimpels mooi vinden.

Staatssecretaris Dijksma

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl