Een automobilist laadt zijn auto op
NOS Nieuws

Nederlandse oplaadstations naar Duitsland

  • Louis Dekker

    Verslaggever Economie

  • Louis Dekker

    Verslaggever Economie

Fastned gaat snellaadstations aanleggen in Duitsland. Het Nederlandse bedrijf krijgt van de Europese Unie 2 miljoen euro subsidie om de sprong over de grens te maken.

Fastned wil de komende jaren langs de Duitse snelwegen zestig oplaadstations bouwen. Op die plekken kunnen elektrische auto’s binnen een half uur voor circa 80 procent worden opgeladen. Het benodigde geld om stations in heel Duitsland te bouwen is overigens nog lang niet bijeen. "Zie dit als een mooi signaal en een fijne duw in de goede richting", zegt oprichter Michiel Langezaal. Het aanleggen van een station kost ongeveer 2 ton.

In ons land heeft Fastned inmiddels achttien snellaadlocaties opgeleverd. Het bedrijf timmert in rap tempo aan de weg, opent elke week een nieuw station en wil als het ware een rode loper uitleggen voor elektrische auto’s.

Het Europese geld komt uit een pot die is bestemd voor innovatieve, infrastructurele projecten. "En het toeval wil dat voorzitter Juncker van de Europese Commissie gisteren heeft gezegd dat hij dit soort plannen extra wil steunen en investeerders wil stimuleren, dus er is vast nog meer te halen in Brussel."

In totaal gaat het om 155 locaties in vier landen waarvan Fastned 94 locaties voor haar rekening zal nemen

Overigens zal het nog enkele jaren vergen voor de stations, herkenbaar aan de gele bogen, in Duitsland klaar zijn. Volgens Langezaal is het een tijdrovende en gecompliceerde klus. "De vergunningen moeten aangevraagd, de stations gebouwd en iedere kink in de kabel kan vertraging opleveren. Dat hebben we in Nederland aan den lijve ondervonden. Maar over een paar jaar hebben we een hele sliert snelladers die van Zuid-Duitsland via het Ruhr-gebied en de Randstad richting Denemarken slingert."

Niemand heeft het meer over fotorolletjes. Zo zal het met auto's ook gaan

Bart Lubbers, Fastned

Een vers ingehuurd team Duitse medewerkers moet het Nederlandse bedrijf helpen met het veroveren van de markt. "In Duitsland is de oplaad-infrastructuur nog heel erg mager. Een enorme groeimarkt, helemaal nu Duitse autofabrikanten langzaam maar zeker de elektrische auto ook gaan omarmen", zegt Langezaal.

Fastned werd een paar jaar geleden opgericht door Michiel Langezaal en Bart Lubbers. De zoon van de oud-premier vergelijkt de doorbraak van de elektrische auto met de komst van digitale camera's. "Niemand heeft het meer over fotorolletjes. Zo zal het met auto's ook gaan. Op termijn gaat bijna iedereen elektrisch rijden en wij spelen daar op in. Wij worden het nieuwe Shell."

Een automobilist laadt zijn auto op

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl