Vera Pauw en Daphne Koster in 2010
NOS Voetbal

Pauw verwacht ruime winst Oranje

Voormalig vrouwenbondscoach Vera Pauw ziet de Oranje-voetbalsters vanavond met duidelijke cijfers winnen van Italië en zo het WK in Canada bereiken.

"Dat is goed voor het Nederlandse voetbal", vindt Pauw, die jarenlang als boegbeeld van het vrouwenvoetbal fungeerde.

Ze zette de professionalisering in gang, maar haakte in 2010 af vanwege "verschillen van inzicht", zoals dat toen werd omschreven. Volgens Pauw kwam het erop neer dat zij onder meer door het promoten van gemengde teams aan de kwaliteit dacht en dat de KNVB toch vooral uit was op stijgende ledentallen.

"Het werd een groot marketingverhaal waarbij het alleen nog maar ging om de aantallen. Veel van de meiden die nu in Oranje spelen, zijn doorgebroken dankzij het beleid dat wij destijds voerden, maar ik vrees dat we over tien jaar weer terug zijn bij af. Er wordt nu vooral gezegd dat voetbal gezellig moet zijn; samen met je vriendinnen in een team. Het draait niet meer om kwaliteit ontwikkelen."

Italiaans vrouwenvoetbal in elkaar gestort

De wedstrijd tegen Italië mag in ieder geval geen probleem zijn, vindt Pauw. "Het vrouwenvoetbal in Italië is volledig in elkaar gestort. In de jaren tachtig voetbalden alle goede buitenlandse profs in de Serie A. Nu kiezen zelfs hun eigen internationals voor andere competities."

In het eerste duel was het al eenrichtingsverkeer richting het doel van de Italiaanse vrouwen. En hoewel dat duel in 1-1 eindigde verwacht Pauw dat Oranje het nu afmaakt.

"Alleen de Nederlandse speelsters die in Scandinavië spelen, misten ritme. Daar ligt de competitie al een maand stil en er was geen oefenduel gepland. Nu wordt het 3-0."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl